Veszett rókát találtak Bekecsen, ami nagyon nem jó hír. Emberre, háziállatra és vadállatra egyaránt veszélyes a veszettség.

A Szerencs melletti településen talált állat ránézésre is beteg volt. Bizonytalan járása, menekülésének hiánya egyértelmű jelei a vírus jelenlétének, amit a NÉBIH debreceni laboratóriuma vissza is igazolt.

Ilyen esetben az illetékes állategészségügyi hatóság 90 napos ebzárlatot rendel el a térségben! 

A veszettség kórokozója a lyssavírus, ami az agy- és gerincvelő gyulladását okozza. Legtöbbször nem gyógyítható, ezért rettentő fontos a megelőzés! Erre próbálják a hatóságok is felhívni a figyelmet.

Mit lehet tenni ellene?

VAKCINÁZÁS!

Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. A kutyáknál kötelező évenkénti védőoltás, de a macskáknál nem írja elő jogszabály. Ennek ellenére a cicáknak is jó beadatni, főleg a kijárósaknak. Nagy területek bejárásával, sokkal könnyebben ki vannak téve a veszélynek.

NE ÉRINTKEZZ BARÁTSÁGOSNAK TŰNŐ VADÁLLATOKKAL!

Ha egy róka túl közel enged magához és nem menekül el, valószínűleg baj van. Nem szabad megérinteni, megpróbálni megsimogatni. Az is előfordulhat, hogy nem tűnik szelídnek, sőt! Indokolatlanul agresszíven, támadóan lép fel!

Amennyiben valaki találkozna ilyen élő esettel, vagy akár tetemmel a NÉBIH zöld számán lehet bejelentést tenni : 06 80 263 244 , vagy a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságnál.

KEZELD NAGY ÓVATOSSÁGGAL A KÓBOR HÁZIÁLLATOKAT IS!

Fő a körültekintés és óvatosság ismeretlen állatok esetén is.

Hogyan terjed a betegség?

A fertőzött állatok harapásával, sebbe kerülő nyálával.

Mik a tünetei?

Leginkább idegrendszeri tüneteket okoz, megkülönböztetve a dühöngő és csendes veszettséget.

Fajonként változatos formában jelenhet meg, de legfőbb tünetei: a nyálzás (csorog vagy esetleg habzik is), a járás és koordináció bizonytalansága, a viselkedés kontrasztos megváltozása (szélsőségesen kedves vagy agresszív), rekedtté váló hang, aztán az idő előrehaladtával egyre többféle bénulás.

Denevéreknél a nappali, gyakran mindennek nekirepülés, emberekre támadás teszi még feltűnőbbé.

Embereknél tovább lappang a betegség. Ebben az időszakban van még értelme a sorozatoltásoknak Az idegrendszeri tünetek kialakulása után már nem kezelhető.

 

Ezért, ha megharap egy ismeretlen vadállat vagy háziállat, feltétlen forduljunk azonnal orvoshoz! Akkor is, ha a támadó jószág nem látszott egyértelműen veszettnek! Akkor is, ha nem volt ismeretlen a jószág!

Ha kedvencünk sérült meg így, őt is azonnal vigyük orvoshoz! Az állatorvosok listája megtalálható itt.

Forrás: NÉBIH, veszettségmentesítés