Az állatvédők és menhelyek határozottan ellenzik, hogy karácsonykor kisállatot adjunk ajándékba. 

Ennek ellenére minden évben nem sokkal az ünnepek után számos örökbefogadott kiskutyát visznek vissza vagy hagynak magára. Akár tenyésztőtől vásárolunk, akár menhelyről fogadunk be, ha visszavisszük az állatot, az mély nyomot hagy benne, és nagyban megnehezíti az állatmentők munkáját.

Egy kiskutya érkezése az egyik legjobb esemény lehet egy család életében, de az örökbefogadást minden esetben megfontolt, előre tervezett döntésnek kell megelőznie.

A kutya egy életre szól, nem csak karácsonyra

A fenti szlogen egy kutyamenhely kampányához tartozott még 35 évvel ezelőtt, de aktualitásából mit sem veszített az évek során. A kutya sokkal több, mint ajándék, ezért örökbefogadása is megfontolt döntés eredménye kell legyen. A leendő tulajdonosnak időben fel kell ismernie, hogy mennyi időre és energiára lesz majd szüksége ahhoz, hogy az aranyos kölyökből idővel igazi családi kutya válhasson.

Az ünnepek után nem sokkal rendszerint több menhely is jegyez visszavitt kiskutyákat, a legkülönbözőbb okok miatt, a rágcsálástól a szobatisztaság hiányáig. A tenyésztőtől vásárolt kiskutyákat szintén gyakran viszik vissza vagy adják le menhelyeken.

Bár a felkészületlen kisállat-tulajdonosok számára az tűnhet a legegyszerűbb megoldásnak, ha visszaviszik a kiskutyát, valójában ezzel nagyban megnehezítik a menhelyi dolgozók munkáját. A visszavitt kutya emberekbe vetett bizalma ilyenkor sérül, és könnyen kialakulhatnak nála viselkedési zavarok, így még nehezebb lesz örökbe adni.

A legtöbb állatmenhely nem javasolja, hogy karácsonykor állatokat adjunk ajándékba, néhány hely pedig odáig megy, hogy leállítja az örökbefogadást az ajándékozási csúcsidőszakban, vagy megtiltja, hogy az örökbefogadott kisállatot szűk családi körön kívül ajándékozzuk.

Azoknak, akik mégis úgy döntenek, hogy karácsonykor, vagy akár az újévi fogadalmaik részeként állatot fogadnak örökbe, mindenképpen mérlegelniük kell a felelősséget, ami új gazdiként hárul majd rájuk, és meg kell bizonyosodniuk róla, hogy az időzítés megfelelő az új kisállat befogadására.

Az első 30 nap kulcsfontosságú

Az első 30 nap kulcsfontosságú mind az új kisállat-tulajdonos, mind pedig a kiskutya számára, hiszen ebben az időszakban rögzülnek az alapvető szabályok, ekkor találkozik az állat először az állatorvossal, és a különböző oltásokat is erre az időszakra kell időzíteni.

Bár a kiskutyák általában nagyon gyorsan tanulnak, tanításuk megfelelő figyelmet és törődést igényel. A karácsonyi időszakról könnyen kiderülhet, hogy a legkevésbé alkalmas erre, hiszen az ünnepek után az új gazdi gyakran nagyon sűrű januári időszakba csöppen vissza, amit nehéz összeegyeztetni egy kiskedvenc érkezésével.

Egy kiskutyának zavartalan időre van szüksége új otthonában, stabil környezetre, hogy alkalmazkodni tudjon a körülményekhez, és egy olyan személyre, akire falkavezérként tekinthet. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, a gazdi részéről időre és következetességre van szükség.

A menhelyi kutyáknak gyakran több figyelemre és törődésre van szükségük, mint a tenyésztőtől vásárolt társaiknak, mert előfordulhat, hogy az ő emberekbe vetett bizalmuk már korábban sérült, sokuknál pedig viselkedészavarok is előfordulnak. Az egészségügyi ellátásuk szintén több figyelmet igényel, hiszen a lehető legjobb kezelési módszer meghatározásához az állatorvosnak először meg kell próbálnia minél többet feltárni a kutya múltjából.

Azoknak, akiknek még nem volt kutyájuk, először meg kell tanulniuk felállítani a szabályokat az új családtag számára.

Ebben nagy segítséget jelenthetnek a különböző kutyaiskolák. A megfelelő és megfontolt bánásmódnak köszönhetően a kiskutya biztonságban érzi majd magát. Rendkívül fontos, hogy következetesen, de gyengéden neveljünk, hiszen ez megkönnyíti a tanulási folyamatot, és az állatban hamarabb kialakul a gazdájába vetett bizalom. A napi rutin kialakítása szintén olyan lépés, melyet fontos már az első napok alatt megtenni.

Az első együtt töltött hónapnak viszont nem csupán a kölcsönös bizalom kialakításáról kell szólnia. Szintén ekkor megtenni az első intézkedéseket a kisállat megfelelő egészségügyi ellátása érdekében. Érdemes ellátogatni az állatorvoshoz közvetlenül a kiskutya érkezése után, vagy akár már előtte is, hogy beidőzítsük a kötelező oltásokat, a külső és belső élősködők elleni védelmet, és kialakítsuk a megfelelő étrendet is. Az állatorvos emellett a féregtelenítés és az általános vizsgálatok gyakoriságára is javaslatot tesz majd. Az új gazdi legjobb segítője, és elsődleges információforrása maga az állatorvos – így érdemes őt időben, hosszú távra választani, és probléma esetén bizalommal fordulni hozzá.

Cikkünk megírásához a www.kisallatorvos.hu sajtóanyagát használtuk.