Mivel nem tudnak szólni, ha bajuk van, ezért nekünk kell figyelni rájuk.

A testbeszédük árulkodik arról, ha betegek és/vagy fájdalmaik vannak, ennek felismerésében segít a Tably névre keresztelt program.

Az állategészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó Sylvester.ai nevű cég a Calgary városában található Wild Rose Macskaklinika orvosaival és cicáival együttműködve dolgozott az applikáción, ami megvizsgálja, hogy a macska hogyan tartja a fülét, a fejét, mennyire van nyitva a szeme, és hogyan állnak a bajszai, amiből következtetni lehet az állat aktuális egészségügyi állapotára. Így a hétköznapi cicafotózás is árulkodó lehet, ha nincs jó bőrben a szőrmók.

Egyelőre még csak béta-verzióban érhető el az alkalmazás, de a tesztelések folyamatosan folynak, hogy egyre jobbá tegyék a programot. Úgy tűnik a mesterséges intelligenciának meggyűlt a baja a fekete macskákkal, mert a sötét szőr miatt nehezebb felismerni az apróbb gesztusokat, de remélhetőleg ezt is sikerül hamarosan megoldani.

Persze, ha kifogástalanul szuperálna sem helyettesít egy komolyabb állatorvosi vizsgálatot, ugyanis nem csak a macska arcára ül ki a fájdalma, hanem az egész testén megfigyelhetőek apróbb jelek, illetve a viselkedésében, evésében, ivásában, ürítésében beállt változás is árulkodó lehet, de némileg segíthet hamarabb felismerni, ha baj van.

Forrás: Reuters