Ausztráliában egyre élelmesebbek a madarak.

Mindössze két év kell a sárgabóbitás kakaduknak ahhoz, hogy elsajátítsák a kukanyitogatás technikáját.

Először csak néhány termetesebb hímnek sikerült, akik elég erősek és rafináltak voltak ahhoz, hogy meg bírják emelni egy kuka fedelét, azóta viszont már rengeteg szárnyas megtanulta. Erre az egyetlen magyarázat az, hogy egymástól lesték el a technikát, ami a remek tanulási képességüket igazolja.

Az, hogy kinyitják némi élelem után kutatva még nem minden, meg is tudják különböztetni a szelektív és sima szemetet gyűjtő hulladéktárolókat a fedelük alapján. Szándékosan nyitogatják a piros fedeles szemeteseket, mert azokban nagyobb eséllyel találnak finom falatokat.

A kutatók érdeklődve figyelik, hogy az először csak három külvárosban, majd később már 44 helyen feltűnő új képességük mennyire terjed tovább. Nem kizárt, hogy két év múlva már egész Ausztráliában láthatóak lesznek a kukabúvár kakaduk. Ez nem feltétlen jelent jót hosszútávon az étkezési szokásaikra nézve, ahogy a szemétkezelést illetően is várhatóak problémák, mégis lenyűgöző a természet alkalmazkodásának ereje és ezeknek a madaraknak az intelligenciája.

Forrás: The Guardian

Vélemény, hozzászólás?