A háziállatok elhízása és egészsége gyakran fordítottan arányos egymással, ezért a gazdinak kell beavatkoznia, ha úgy látja, szükség van rá. Mikor jön el ez a pont?

Szeretjük kedvenceinket, és ezt gyakran azzal bizonyítjuk, hogy sok csemegét adunk nekik, vagy megetetjük őket, amikor árgus szemekkel néznek fel ránk. A szeretet ily módon történő kimutatása sajnos visszájára fordulhat a kedvenc számára, aminek következtében csökken az élettartama, és megnő a kockázata az alábbi betegségeknek.

Túlsúlyos hobbiállatok gyakrabban érintettek az alábbiakban:

  • cukorbetegség
  • légúti és szívbetegség
  • vesebetegség
  • csontritkulás és kopások
  • magas vérnyomás
  • gyulladásos betegségek

Állítólag az Egyesült Államokban a kutyák 54%-a és a macskák 59%-a túlsúlyos vagy elhízott. Ez a statisztika valószínűleg Magyarországon is nagyjából hasonlóképp nézhet ki, legalábbis a hasonló városiasodási folyamatokból kiindulva.

Néhány plusz kiló egy macskán nem biztos, hogy soknak tűnik, de vegyük figyelembe az arányokat is! Megdöbbentő, hogy a macskán egy kiló felesleg az emberen mennyit jelentene. Egy átlagos felnőtt nőnél 15 kilót, egy férfinál pedig 17-et.

Kutyák esetében egy labrador vagy golden retriever egyetlen plusz kilója az átlagos felnőtt embernél 4-5 plusz kilónak felelne meg. Egy olyan kistestű fajtán, mint például a pomerániai, minden felesleges kiló 21 emberi kilónak felel meg.

Meglepő, de sok állatorvos nem szereti elmondani az ügyfeleinek, hogy azok kedvencei túlsúlyosak, mert attól tartanak, hogy megsértik ezzel a jó kapcsolatot, megbántják az embereket. Viszont ők pontosan tudják, hogy mit jelent ez az állat számára, úgyhogy ha a gazdi rákérdez, akkor őszinte választ fog kapni, amely valószínűleg hasznos tanácsokat is tartalmaz majd.

Mennyire van jó kondiban a macska és a kutya?
A Body Conditioning Score (BCS) segítségével minden gazdi saját maga is könnyen kiderítheti, hogy kedvence milyen súlyban van. Ezt az eszközt használják az állatorvosok a testtömeg és az általános egészségi állapot értékelésére a kedvtelésből tartott állatok testzsír-lerakódásai és a csontok láthatósága alapján. Rengeteg BCS diagram elérhető az interneten, hasonlóan az emberi BMI (testtömegindex) számításokhoz.

Kétféle skála is használatban van, az 5-pontos és a 9-pontos. Így kell értékelni őket:

5-pontos BCS skála:
⅕ Nagyon sovány
⅖ Alultáplált
⅗ Ideális tömeg
⅘ Túlsúlyos
5/5 Elhízott

9-pontos BCS skála:
1/9 Csont és bőr
2/9 Nagyon sovány
3/9 Alultáplált
4-5/9 Ideális tömeg
6/9 Enyhén túlsúlyos
7/9 Erősen túlsúlyos
8/9 Elhízott
9/9 Krónikus elhízás

A túlsúlyos hobbiállat (macska, kutya) lefogyasztása

Sok állatorvos azt vallja, hogy a diétás állateledelekre nincs szükség. Helyette inkább vegyük meg a szerintünk legjobb tápot, vagy a kedvencünk kedvencét, és abból SOKKAL kevesebbet adagoljunk, mint korábban.

Vannak alacsony kalóriatartalmú “gyomortöltő anyagok”, amelyeket éhes, túlsúlyos kutyáknak adhatsz, fogyókúra közben, beleértve a sima rizssüteményt és az alacsony sótartalmú főtt zöldségeket. Ezekkel a kutyus néha megtömheti magát, ha látod, hogy nagyon vágyik rá, anélkül, hogy sokat hízna tőle.

Míg a kutyák meglehetősen gyorsan le tudnak fogyni, a macskáknál sajnos nehezebben megy a diéta. A macskák fogyását nem is szabad siettetni, mert a szervezetük nehezen viseli a koplalást, súlyos betegséget idézhet elő a fogyókúra.

Macskáknál is a jó minőségű táplálékból a KEVÉS az ajánlott. Nem jár senki jól, ha rossz minőségű, kevésbé tápláló tápból adunk normál vagy nagy adagokat, abban bízva, hogy a macska előbb-utóbb majd lefogy.

A macska fogyásához idő kell. Egyes macskáknak több mint egy évbe is telhet, mire elérik a normál súlyt, ha megfelelően diétás táplálékot kapnak. Ez náluk így természetes.