Ez az undi kis jószág egyre több terrarista álma, pedig már Rémszem Mordon is megmondta: halálos. Hát tévedett.

Fotó: Korsós Zoltán/mttmuzeum.blog.hu

Nem halálos, éppen ellenkezőleg: ártalmatlan és kedves jószág az osotoroslábú skorpió, bár továbbra sem látom valami szépnek. Rémtörténetek főszereplőjévé pedig azért válhatott, mert nagyon kevesen kutatják az ostoroslábú skorpiók életét, ennek megfelelően alig tudunk valamit a viselkedésükről. Emlékeztek a Harry Potter féle Tűz serlege című filmre, ahol Rémszem Mordon egy fura állaton mutatja be a Főbenjáró Átkokat? Megvan a vonagló lény az üvegtálról? Hát ő a mi jószágunk! Idézzük csak fel!

Pók is, rák is, skorpió is

A terráriumok új sztárja nem véletlenül fest úgy, mint egy félresikerült pók, aki egyszerre hasonlít egy hatalmas szúnyoghoz, meg kaszáspókhoz, meg rákhoz és még ki tudja mi mindenhez. Az ostoroslábúak (Amblypigy) ugyanis a pókszabásúakhoz tartoznak, a skorpiókhoz állnak a legközelebb. Angol nevük nagyon találó: tailless whip scorpion (farkatlan ostoros skorpió). 6 pár vékony, hosszú járólába előtt egy pár érzékelő szőrökkel teli karmos tapogatóláb varázsolja állatunkat skorpió-szerűvé. A mellső pár láb akár kétszer olyan hosszú is lehet, mint maga az állat, a végén az emberre ártalmatlan ollócska található.

Fotó: Korsós Zoltán/mttmuzeum.blog.hu
Nincs is méregmirigye

Trópusi, szubtrópusi területeken őshonos, de csak akkor találkozhatunk vele a természetben, ha jól bírjuk az éjszakázást. Ő ugyanis csak akkor dugja ki az ollóját a fa odvából, ha leszáll az éj. Farkatlan, mert potroha nem méregmirigyben és tüskében végződik. Kedvenc zsákmányát, a tücsköt, gyors mozdulatokkal és kitartó szorítással ejti el. Egyébként nem túl nagy, 4-6 centinél nagyobbra nem is nő meg. Párzási rituáléját, valamint a kicsinyeiről való gondoskodási hajlamát tekintve abszolúte skorpió. Miután világra hozta a kis ostoroslábúakat, a picinyek felmásznak anyjuk hátára és jó darabig le sem jönnek onnan. A nyolcszázas évek közepéig azt állították róla európai tudósosok, hogy mérgük hányást, görcsöket és akár halált is okozhat. Jellemző, hogy életükben nem találkoztak még ezzel a békés jószággal.

Háziállatnak… Biztos?

Ázsiában közkedvelt háziállat, manapság viszonylag könnyen beszerezhető bárhol a világon. Az ostoroslábú skorpió állandó meleg hőmérsékletet (23-28°C) és 80%-os páratartalmat igényel, ezért tartása sem egyszerűnek, sem olcsónak nem nevezhető. Otthonát rendezzük be fakéregből készített búvóhellyel, díszítsük mászásra és kikukucskálásra alkalmas gyökerekkel vagy ágakkal. Egy ostoroslábú skorpió lakása nem nélkülözheti a sekély medencét sem, benne mindig friss vízzel. Leginkább tücsiket szeret papilni, és készüljünk fel a heti 3-5 etetésre is.

Fotó: Korsós Zoltán/mttmuzeum.blog.hu

Szeretnél egy ilyen kedvencet?