Ha megvan a megfelelő állatorvos, akkor az első látogatáskor tisztáznunk kell néhány fontos kérdést.

Túl az állatorvos-választáson

A megfelelő állatorvos kiválasztására szerencsés esetben nem vészhelyzetben kerül sor, hanem a hobbiállat gazdájának van lehetősége körülnézni, érdeklődni, lehetőségeket mérlegelni. Az állatorvos kiválasztása bizalmi kérdés, de természetesen nem érdemes olyan orvost választani, aki nagyon távol van tőlünk vagy nem a mi állatunkra szakosodott.

Rendelő vagy kórház?

Az állatorvosok többféle helyen rendelhetnek. A legegyszerűbb helyszín az állatorvosi rendelő, ahol egy vagy két orvos látja el a feladatokat, általában alapvető szolgáltatásokat nyújtva (tanácsadás, védőoltások, diéták). Külön kategória a szakrendelő, ahol az állatorvos speciális képzettséggel rendelkezik (pl. fogászat, szemészet stb.). Az állatorvosi rendelőintézet nagyobb, jobban felszerelt hely, több vizsgálati lehetőséggel, több orvossal. Az állatkórház abban tér el az állatorvosi rendelőintézettől, hogy ott az állat tartós ellátására is lehetőség van, így az ápolandó vagy megfigyelésre ottmaradó állatka több napig is ott aludhat. Az állatklinika olyan állatkórház, ahol az állatorvoslást tanuló egyetemi hallgatók is részt vehetnek az ellátásban és közben tanulhatnak, gyakorolhatnak. Az állatorvosi laboratórium a különböző állatorvosok által odaküldött mintákat vizsgálja és azokról mond szakvéleményt. Az állatorvosi ügyelet, elsősegély bármelyik rendelőhelyen elérhető lehet és érdemes arról előre tájékozódni, hogy a közelben hol van éjjel-nappal hívható (vagy bármikor fogadó) állatorvos.

Az első kérdések

Ha megvan az új kiszemelt állatorvos, akkor az első teendőnk (hacsak nincs éppen vészhelyzet) néhány fontos kérdés tisztázása. A legfontosabb, hogy már a látogatás előtt kérdezzünk rá, hogy a számunkra fontos állatfajjal foglalkozik-e, illetve van-e olyan beavatkozás vagy kezelés, amit mi szeretnénk, de az orvos nem vállalja. Például szinte minden állatorvos vállal kutyát, de a hüllőket vagy madarakat gyógyítók már ritkábbak. Különösen a specialistáknál érdemes rákérdezni, hogy jó helyen járunk-e, hiszen egy elsősorban fogászattal foglalkozó állatorvos nem biztos, hogy ellátja a teknősünket.

Ha egyéni elvárásaink vannak, akkor arra rá kell külön kérdeznünk. Például tudnunk kell, hogy van-e röntgen és ultrahang gép a helyszínen, vagy a laborvizsgálatokat helyben végzik-e el.
Fontos és udvariassági szempontból sem elhanyagolható kérdés, hogy az állatorvost mikor hívhatjuk, a munkanapokon mettől meddig elérhető, hétvégén kereshetjük-e. Ha számunkra fontos, akkor rá kell kérdeznünk, hogy kiszállást vállal-e, mert az nem általános szolgáltatás az állatorvosoknál. Ha nem, akkor tudatában kell lennünk, hogy nekünk kell majd az állatot elvinni a rendelőbe.

A biztonság kedvéért

Ha már bevált az állatorvos és szeretnénk hozzá visszatérni, akkor szintén eljött az ideje néhány kérdésnek. Az állatorvostól ilyenkor érdemes megkérdezni, hogy vészhelyzet esetén hívhatjuk-e munkaidőn túl. Nagyon fontos kérdés, hogy ha az állatorvos nem elérhető, például szabadságon van vagy más elfoglaltsága van, akkor kit ajánl maga helyett, ki helyettesíti általában. A jó szakembereknél nem kérdés, hogy átirányítanak ilyenkor ahhoz, akiben ők megbíznak. Egy állatkórházban, ahol sok állatorvos rendel, azt is érdemes tisztázni, hogy visszajárhatunk-e mindig ugyanahhoz az orvoshoz, vagy az kezeli majd a kedvencünket, akinek épp ideje van. Több helyen megoldják ugyanis, hogy a háziorvoshoz hasonlóan a hobbiállatunkat is állandó és esetleg éveken át ismert házi-állatorvos kezelje.