Állítja egy friss kutatás.

A bostoni Northeastern University vizsgálta, hogy, vajon az emberek vagy állatok szenvedése hat meg minket inkább. A vizsgált alanyoknak négy különböző cikket mutattak. Az egyikben egy kisgyermek, a másikban egy felnőtt ember, a harmadikban egy kölyökkutya, a negyedikben egy felnőtt kutya volt az áldozat. A gyerek és a kutyák nagyjából azonos érzelmi reakciót váltottak ki az emberekből, de a felnőtt embernél jelentősen alacsonyabb volt az együttérzés.

Nem ez az első erre irányult kutatás. Korábban már felvetették a kérdést, hogy egy kutyát vagy embert mentenénk meg inkább? A figyelemfelkeltő hirdetés így szólt:  „Adományoznál öt fontot, hogy megmentsd Harrisont a lassú és fájdalmas haláltól?” Az egyik változatban Harrison egy kisfiú volt, a másikon egy kutya. Utóbbinak sikerült nagyobb összeget összegyűjtenie.

De miért van ez így?

Feltehetően az állatok védtelensége és kiszolgáltatottsága miatt érzünk az irányukban sokkal nagyobb empátiát, mint egy felnőtt ember iránt. Míg egy felnőtt embernek van felelőssége és választása, hogy a saját életét kovácsolja, addig a kisgyermekek és kutyák (meg sok más állat is) teljes mértékben kiszolgáltatott nekünk. Így a kutyusok nagyjából szőrös csecsemőként foglalnak helyet a szívünkben.

Forrás: Independent