Fontos felismernünk a tüneteket!

A kijárós macskák nagyobb kockázatnak vannak kitéve, de ami lényeges, hogy hamar észrevegyük, ha kedvencünk beteg! A következő fertőző betegségek a leggyakoribbak náluk:

Fertőző gyomor- és bélgyulladás (Panleucopaenia)

A fertőzést követő 4-10 nap múlva a cica elkezd hányni (sárgás habos váladékot), felszökik a láza és fáj a hasa. Onnantól kezdve általában már sem enni, sem inni nem hajlandó, elkezd kiszáradni, miközben egyre bűzösebb hasmenés kínozza, és gyakran a hideg kövön próbálja hűteni magát. Csak az intenzív infúziós terápia mentheti meg a macska életét, így egyszerűbb védőoltással megelőzni a bajt. Az elsőt 8 hetes korban kaphatják, amit évente ismételni kell.

Macskanátha (Rhinotracheitis)

Hasonlóan az emberi náthához cseppfertőzés útján terjed és lázat, illetve főként légúti tüneteket okoz. Szemgyulladás, orrváladékozás, étvágytalanság a legszembeötlőbb jele. Antibiotikum, szem- és orrcsepp adásával kezelik. Ez is megelőzhető oltással, amit elsőnek 8 hetes korban kaphatnak, majd 4-5 hét múlva a másodikat.

Fertőző hashártyagyulladás (FIP)

Hosszas lappangás után a náthához hasonló tünetekkel jelentkezik, de idővel folyadék gyűlhet fel a hasüregben. Ha időszakosan el is múlnak a tünetek, idővel újra visszatérnek, csak már vérszegénységgel és hashártyagyulladással kombinálva. Gyógyíthatatlan.

Leukózis (FeLV)

Változatos tünetekkel jelentkezhet ez a vírus okozta fertőző betegség, ami közvetlen érintkezéssel, nyállal, vérrel terjed. Leggyakoribb jele, hogy a nyakon és a térdhajlatban megduzzadnak a nyirokcsomók, és a nyálkahártyák fakó színűre váltanak a vérszegénység következtében. Ínygyulladások, daganatok, másodlagos fertőzések is felléphetnek, de van megelőző oltás ellene. Az viszont csak csak a még nem fertőzött állatokat védi meg.

Immunhiányos betegséget okozó vírus (FIV)

A tünetei és a fertőzés módja is hasonló a leukózishoz, viszont nincs ellene védőoltás. A fertőzött állat gyógyíthatatlan, viszont kezelve még tünetmentesen élhet.

Haemobartonellosis

Sebet okozó karmolással jut be a kórokozó a szervezetbe, ami vérszegénységet okoz. Fáradékonyság, lázas és láztalan állapot váltakozása, sápadtság jelentkezik, amiből később sárgaság is kialakulhat. A betegség gyógyítható gyógyszeres kezeléssel.

Veszettség

Bár legtöbbször a kutyák és a vadállatok kapcsán kerül szóba, mégis fontos megemlíteni a macskák révén is, akik ugyanúgy csavarognak a természetben. Ha a cica nyáladzik, nem eszik, nem iszik, állkapcsa lóg, rángógörcsök jelentkeznek, indokolatlanul agresszívvá válik, esetleg lebénul, tehát jelentkeznek rajta a veszettség tünetei, akkor ne fogjuk meg, hanem hívjunk egyből egy állatorvost!

A macskák számára ugyan nem kötelező, de javasolt a vakcina legalább kétévenkénti beadatása.

Álveszettség (Aujeszky-féle betegség)

A vírust tartalmazó nyers sertéshús, főleg belsőségek etetésével terjed és a veszettséghez hasonló tünetekkel jelentkezik. A viszketés, nyálzás, idegesség, folyamatos fájdalmas nyávogás intő jel, de a különböző méretűre tágult pupillák igazán árulkodóak. A veszettséghez képest sokkal gyorsabban bénul meg, majd pusztul el az állat, csak az elaltatással kímélhető meg a szenvedéstől.

Gyógymód, védőoltás ellene nincs, csak a sertésáru alapos megfőzésével lehet megelőzni.