in

Ezek egy kutya életszakaszai

Az életciklusuk négy szakaszra osztható, amit végigkísérhetünk.
A kutyák vemhessége nagyjából bő 2 hónapig tart, aztán világra jönnek a csöppségek és elkezdődik az életük.

Az első szakasz a kölyökkor, a születéstől nagyjából 1 éves korig

Az újszülött kölykök kezdetekben picikék, babaillatúak, esetlenek. Minimum 3 hónapra lenne szükségük az anyjuk mellett, hogy fizikailag és mentálisan is optimálisan fejlődjenek, de sok helyen korábban elválasztják őket, pedig ilyenkor kerülnek le az alapkövek a társas érintkezéshez, a helyes viselkedéshez és a fajtársakkal való kommunikáció elsajátításához. Az első hónapokban kezdik megtanulni, hogyan is kell kutyának lenni, ez az időszak a világ felfedezéséről és a növekedésről szól. 4 hónaposan elvileg már túl van egy komplett oltási programon a kölyök, már a mamája nélkül is elvan, ezután leszünk egyre fontosabbak számára. Napról napra nő, mindent megkóstol, rágcsál, játszik, próbára teszi a türelmünket, de igazán szórakoztató vele lenni.

A második szakasz a fiatal felnőttkor, 1 éves kortól 3-4 éves korig

A kölyökkor csak a bemelegítés volt, a fiatal ebek ekkorra már elvesztik a babás ártatlanságukat, és megérkezik a kamaszodás. Ez talán a legnehezebb korszak, mert már elég nagyok ahhoz, hogy tudjanak rombolni, de elég éretlenek ahhoz, hogy ne tudják még, hol a határ. Ha nem szánunk rájuk elég időt és energiát, könnyen a szétszedett cipők és összetört vázák korszaka lehet. Hatalmas energiájukat fontos kellő mozgással és játékkal levezetni, a mentális érésüket tanítással segíteni. Ebben a korban lehet és kell is valóban nevelni őket, ekkor válik a kapcsolatunk egyre szorosabbá.

A harmadik szakasz az érett felnőttkor, 3-4 éves kortól 7-8 éves korig

Ha a korábbi korszakokat együtt töltöttük és megfelelően kezeltük, ekkora már egy csodálatos társunk a kutya. Tudja a szabályokat, be is tartja, de nem vesztette el a játékosságát sem. Imádja a közös programokat, a szabadidejében pedig pihen és/vagy őrzi a házat. Érezhetően lenyugodott, de még mindig kapható bármilyen mókára.

A negyedik szakasz az időskor, 8-9 éves kortól életük végéig

Az egyre szaporodó ősz szőrszálak derűs nyugalommal párosulnak. A sok futkározás és játék igényét átveszi a lustálkodás vágya. Egyre nyugodtabbak, békésebbek lesznek, a kényelem fontosabb lesz, mint a móka. Bár a séta és játék is szükséges még, sokkal kevesebb is elég már belőle. Az idő múlásával elkezdenek az érzékszervek is hanyatlani, idővel a test is kezd nehézkesebben mozogni, esetleg betegségek üthetik fel a fejüket. Ezekhez alkalmazkodnunk kell és kezelni, kellő odafigyeléssel bearanyozhatjuk egymás életét az utolsó pillanatig.


Mi volt a legnagyobb dolog, amit a kutyádért tettél?

Baglyok óvják a gyümölcsösöket