A híres wimbledoni bajnokságok egyik kiemelt segítője Rufus, a Harris-ölyv.

A neves teniszpályák galambmentesítése a fő feladata a szelíd héjának. Mivel az aréna a versenyeken kívül általában nyugodt és csendes, így szívesen fészkelnek ott a galambok. A szervezők nem tudták már kordában tartani a madarakat, így jött a képbe az első ölyv, Hamish, aki a galambokat ugyan nem ette meg, de jelezte nekik, hogy ne oda költözzenek. Amikor kiöregedett a munkájából, akkor lépett a posztra Rufus, Imogen Davis idomított állata.

A Harris-ölyv vagy Harris-héja, ahogy általában emlegetik, rágcsálókkal, kígyókkal, gyíkokkal és madarakkal táplálkozik. Különlegessége, hogy ragadózó madaraktól nem megszokott módon csapatban is vadászik. Világszerte szívesen alkalmazzák a solymászatban, mert a méretéhez képest erős, elég gyors és csapatban is bevethető.

Tartása hazánkban is engedélyezett, de az engedély beszerzése nem könnyű feladat. Elméleti vadászvizsga, solymászvizsga (elméleti és gyakorlati), természetvédelmi vizsga és az illetékes természetvédelmi hatóságtól beszerzett engedély szükséges hozzá. Vadászatra (vagy ahogy hivatalosan nevezik: pedzésre) azonban hivatalosan nem alkalmazható, így főként a versenyek és bemutatók sztárjai.

Nyitókép: Facebook/Rufus The Hawk

Forrás: wikipedia