Segítünk egy kicsit jobban megismerni őket.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb kedvtelésből tartott teknős, a sárgafülű ékszerteknős, ami a nevét a feje két oldalán levő sárga csíkról kapta.

Leginkább nappal aktív, reggel szeret enni, majd a nap többi részét úszkálással, pihenéssel, sütkérezéssel tölti. Nem vágyik a babusgatásra, könnyű megrémíteni azzal, ha kézbe vesszük, olyankor akár a harapástól sem riadhat vissza, de idővel megszokja a közelségünket, ha nem maceráljuk túl sokat. Viszont mindenképpen tervezzünk vele hosszútávra, hiszen, ha jól van tartva és nem betegszik meg, akár 40 évig is elélhet.

Etetés

Alapvetően mindenevő, de korszakonként változik az igénye. Fiatalon leginkább állati eredetű táplálékot fogyaszt, mint élő vagy fagyasztott hal, garnélarák, rovarok, csirkemáj, marhaszív-darabok, vagy különböző csúszómászók kiegészítve kevés zöldséggel és gyümölccsel. Nagyjából 10 éves kora körül kezd megegyezni a növényi és állati eredetű táplálék aránya, majd ahogy idősödik egyre nagyobb szerepet kapnak a növények és egyre kevesebbet a különböző rovarok és húsok. Vannak ékszerteknősöknek készített tápok is, de ezt nem mindegyikőjük eszi meg.

Arra mindig figyelni kell, hogy a felesleges, el nem fogyasztott élelmet 20 percen belül mindig távolítsuk el!

Lakhely

Szüksége van elegendő térre, úszkálási lehetőségre és szárazföldi pihenésre egyaránt. Ha a terrárium méretének minimumát kifejlett teknőspáncélban határozzuk meg, akkor a hosszúság legyen a teknőspáncél hosszának ötszöröse, míg a szélesség a háromszorosa, vagy mondhatjuk úgyis, hogy 300-400 literes terrárium az ideális számukra.

Ebben a víznek legalább egy teknőspáncélnyi mélynek kell lennie és a teknősnek meg kell tudnia fordulni benne oldalra is, de persze minél mélyebb, annál jobb. A víz tisztaságát egy vízszűrővel érdemes biztosítani, a hőmérséklete pedig legyen 24-26 °C között. A szárazföldi pihenőjének elegendő méretűnek és kellemes klímájúnak kell lennie számára. Ehhez szükség lehet lámpákra, amelyek fényt, meleget, illetve UV-A és UV-B sugarakat biztosítanak számára.

Ezeket betartva jó eséllyel egy boldog teknőst tudhatunk magunkénak, akit szép időben, ragadozóktól védve akár a kerti tóba is beengedhetünk.

Forrás: wikipedia