A tudomány is alátámasztja a macskák közelségének pozitív élettani hatásait.

A macskatartók tudják, hogy mennyivel jobban érzik magukat a bőrükben kedvencüktől, amivel az orvostudomány is egyetért. De miben is segítenek nekünk a cicusok?

A dorombolásnak gyógyhatása van

A jellegzetes dorombolással gyakran kommunikálnak a macskák, ezzel nyugtatják magukat, oldják a szorongásukat, vagy fejezik ki elégedettségüket. Ez a rezgés olyan frekvencián mozog, ami gyógyító hatással bír ránk nézve is, a tanulmányok szerint még az ízületi problémákat is enyhíthetik, illetve csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Csökkentik a stresszt és a szorongást

Ezzel a mentális egészségünk megőrzésében segítenek, oldják a feszültséget, ami egyértelműen javítja a közérzetünket. A macskatartók sokkal nyugodtabbak, magabiztosabbak, mint az állatot nem tartó emberek. Már napi 10 perc cicasimogatás elég, hogy jobban felvértezzük magunkat az élet nehézségeivel szemben.

Jobban alszunk tőlük

Persze kivéve azokat, akiknek a kedvence az éj leple alatt pofozgat vagy hajat húzgál. A többségnek mégis segít a jelenlétük békésebben pihenni, ami nem is szorul magyarázatra, miért jó.

Kielégítik a társaság iránti igényünket

Az ember társas lény, de aki egyedül él, sem lesz annyira magányos, ha egy cicával osztja meg az életét. A kis szőrgolyók nem csak szolgálókként tekintenek ránk jobb esetben, hanem szívesen keresik a társaságunkat is.

Csökkentik az allergia kialakulásának esélyét

Azok a babák, akik már egy éves koruk előtt már ki vannak téve (ápolt, gondozott) cicák közelségének, kevesebb eséllyel lesznek allergiások. Ez nem csak a macskaszőrre igaz, hanem a pollen-, por- és más egyéb gyakori érzékenységre is.

Forrás: BrightSide