A vedlés egy természetes folyamat, azonban számos más oka is lehet a szőrvesztésnek.

Most a leggyakoribb okokat hoztuk el, amelyek a probléma hátterében állhatnak:

Szezonális vedlés

Ez a téli és nyári bunda cseréjét takarja. Függően a kutya szőrmennyiségétől, hosszától, fajtájától szembesülhetünk a kisebb-nagyobb mennyiségű kutyaszőrrel mindenfele. Gyakori fésüléssel, keféléssel meggyorsítható a folyamat.

Genetika

Vannak fajták, amelyek veleszületetten hordozzák a kopaszodást. Nem csak a kopasz kutyák vesztik el idővel a szőrüket, hanem más fajták (pl. tacskó, csivava, boston terrier, whippet) bundája is elvékonyodhat, megfogyatkozhat.

Átmeneti szőrhullás

Ezt alkalmanként tapasztalhatjuk magunkon is, amikor időszakosan jobban hullik a hajunk. Kiválthatja stressz, sokk, trauma, ijedtség. Ha erről van szó, a nyugalom megoldja a problémát.

Tápanyaghiány

Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű és megfelelő minőségű, kiegyensúlyozott étrendet biztosítsunk a kutyusunknak. A szükséges tápanyagok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hiánya a szőrükön is hamar megmutatkozik. Először fénytelenné és fakóvá válik, majd elkezd hullani.

Hormonális problémák

Ez legtöbbször a kutya törzsén látható, amint szimmetrikusan elkezdi elveszteni a szőrét, ez azonban nem jár vakarózással, vagy fájdalommal. A diagnózis mindenképp állatorvosi kivizsgálást igényel!

Bakteriális vagy gombás fertőzések

Bizonyos mértékben természetes állapotban is megtalálhatóak baktériumok és gombák a kutya szőrén, de ezek elszaporodása kellemetlen tünetekkel jár. Ilyenkor sokszor a bőr kipirosodik, begyullad, viszket, és kellemetlen szagot áraszt, esetenként hámlik és a szőr foltokban kihullik. Az állatorvos fogja tudni megmondani a bőr- és laborvizsgálatok után, hogy pontosan mivel is állunk szemben.

Rühesség

Gyakran a külső paraziták az okozói a szőrvesztésnek. Ezek az élősködők a foltokban kihullott szőrrel árulják el magukat: a szemek körül, a fülek külső részén, a mellkason, alhason, a lábakon és a lágyékon kopaszodik meg a kutya, ahol viszkető, fájdalmas sebek jelennek meg. Elvakarás esetén könnyen utat engedve a bakteriális és gombás fertőzéseknek is.

Allergia

Sokféle dolog kapcsán felütheti a fejét: külső tényezők (pl. vegyszerek, pollenek), bolhák, de még az étel is kiválthat allergiát. Fontos kideríteni, hogy mi az okozója, hogy hatékonyan kezelni lehessen!

Belső szervi betegségek, rák

Kezdeti szakaszban, egyéb tünetek híján előfordulhat, hogy a szőr megváltozása, hullása a jele annak, hogy komoly egészségügyi probléma áll a háttérben.

Felfekvés

Előfordul, hogy a szőr egyszerűen kikopik. Leginkább ott, ahol a csontok közel vannak a bőrfelszínhez és rendszeresen és tartósan érintkezésbe kerülnek kemény felületekkel, pl. padlón vagy betonon fekszik, alszik. Ahol kikopik a szőr, ott gyakran a bőr is megvastagszik, majd kérgessé is válhat.

Összességében minden esetben látogassuk meg az állatorvost! Lehet, hogy csak egy alapos gyógyfürdőre van szükség, de lehet, hogy a probléma gyógyszeres kezelést is igényel! Az idő ilyen szempontból ellenünk dolgozik, érdemes mihamarabb megtenni!

Forrás: Pet Health Network