A madarakat nem csak a téli időszak során történő etetéssel, hanem tavasztól őszig is segíthetjük.

Méghozzá úgy, hogy fészkelőhelyeket biztosítunk számukra. Így tett Mátyássy Andrea is, aki egy saját ötlet mentén kigondolt egyszerű technikával készít fecskék számára fészkeket. Az alábbiakban ezekről mesél részletesen.

Egy nagy mező közepén, patakparton élünk. Körülbelül három év után jelent meg nálunk az első fecskepár. Feltűnt, hogy nem építenek fészket a ház falára, csak a vakolatlan melléképületre. Innentől tudatosan figyeltem a környezetünket és úgy vettem észre, hogy a fecskék nem kedvelik a manapság használatos műgyantás vakolatot – hogy az állaga, a kipárolgása, nem-tapadása, vagy más miatt, nem tudom. Az eltelt 7 év alatt a fecskéink száma úgy két-háromszázra nőtt. Kötődnek a házhoz, sőt hozzánk is, nem félnek, a magaságyás és a pergola vasszerkezetén etetik a fiókákat, a házunk falán gyakorolják a repülgetést. De nem nálunk építenek fészket, hanem valahonnan iderepülnek hozzánk, itt töltik a napot, majd hazamennek. Gondoltam, építek néhány fészket, csak úgy, próbából.

A fabetonról már sokat olvastam. Ebből kiindulva, összekevertem csemperagasztót és fatelepről beszerzett faforgácsot.

A masszát rásimítottam a formára. A forma két egyszerű, a konyhából hozott fémedényke volt, letakartam szemeteszsákkal és két fémhálót hajtogattam rá – ahogy a képeken látszik is.

A fémhálót túlengedtem az edények oldalánál, mert sokat gondolkozván azon, hogyan lehet majd rögzíteni az elkészült fészkeket, ez használható ötletnek tűnt.

Nagyjáról egy hét alatt száradt meg a massza, jó kemény lett, ekkor leemeltem a tálkákról és félbevágtam mindkettőt.

Így lett négy negyed-gömbcikkelyem. A kilógó fémhálónál gond nélkül fel lehetett fúrni.

Arra érdemes figyelni, hogy a fémhálókat a vágásiránynak megfelelően kell párhuzamosan felrakni. A massza állaga olyan, mint a sűrű tejbegríz.

Az egész elkészítése kb. 1 óra.

Nálunk egy zsák fűrészpor vagy faforgács 200 forintba kerül, kellett kb. hat maroknyi, tehát mondjuk 30 Ft + a csemperagasztóból szintén, mivel az kültéri, fagyálló és flexibilis, mondjuk 200 forint. A fémháló 1200 Ft/nm, így az sem került 100 Ft-nál többe. Tehát összesen 330-350 Ft- ból lett 4 fészek.

Az az igazság, hogy fogalmam sem volt, működik-e majd az ötletem, játszottam. A telet gond nélkül kibírták a fészkek. Most épp rozsdafarkúak költenek bennük, kíváncsi vagyok, kiverik-e őket a fecskék idén.

Köszönjük Andreának a leírást, reméljük, miután elolvasták, sokan kedvet kapnak, hogy szintén segítségére legyenek a fecskéknek.