Annak, hogy van egy kutyánk, nagy hasznát tudjuk venni a kertben, nem csak a házőrzés miatt.

A legtöbb kutya szívesen tanul és szívesen segít gazdájának, ezt kiaknázhatjuk a kertészkedésben. Egy kis energiaráfordítással és némi jutalomfalatkával könnyen rávehetjük,  hogy kivegye a részét a kerti munkákból.

Tereprendezés

Sokszor rendet kell rakni a kertben, például a lemetszett ágak elhordásában sokat segíthet kedvencünk. Nagyon szeretnek apportírozni, a legtöbb kutya nagyon hamar elsajátítja a „hozd ide!” parancsot. Az ez iránti lelkesedésével operálhatunk, csak annyi a dolgunk, hogy ezt koordináljuk. Az apporttárgy nem a labda, hanem amire rámutatunk, „hozd!”, csak nem hozzánk kell hoznia, hanem a kijelölt helyre. Ha mindig ugyanoda pakoltatunk vele, azzal meggyorsíthatjuk a tanulási folyamatot. Ha sikerül megcsinálnia, ne fukarkodjunk a dicsérettel.

Gazolás

Szeretnek kötélhúzósat játszani, erre alkalmas kötelet is lehet nekik venni, mint játék. A cibálásban lelt örömüket átvihetjük a gazokra is. Egy szárasabb parlagfű kihúzásától nem csak ők lesznek boldogabbak, hanem mi is, hogy segít ebben. Annyi a teendőnk, hogy a játékban ismételgetjük a „húzd” parancsot és amikor már tudja mit jelent, mutassunk a gazra. Elég könnyen összekapcsolják a kettőt, amit a végén jutalomfalattal meg is koronázhatunk.

Ásás

Imádják. I-MÁD-JÁK!  Maguktól is előszeretettel ásnak,  pocokra vadászva, vagy azt használják hűtőnek, vagy pusztán szórakozásból. A feladatunk annyi, hogy ezt kordában tartsuk. Meg lehet tanítani nekik, hogy csak akkor, csak ott ássanak, ahol mi szeretnénk. Ha akarunk ültetni növényeket, amihez pici gödör kell, vagy akár gyümölcsfákat amihez nagy, rá számíthatunk. De figyeljünk  oda, hogy csak célirányosan ássanak, mert nagyon könnyen rákapnak és hamar gyártanak lövész árkot a ház köré.

Sok sikert kívánunk a közös munkához!