A kinti vagy kijáró macskák többnyire a kert olyan részeit választják kisebb-nagyobb dolgaik elvégzéséhez, amelyeken puhább vagy lazább a talaj.

Gyakran nem is csak saját kedvenceik teszik ezt, hanem még a környék jó néhány cicája is nyilvános vécéként használja kertünket. Ez nem csak kellemetlenséget, de olykor betegségeket is okozhat.

Az alábbi módszerekkel megakadályozhatod a fenti jelenséget, legalábbis csökkentheted az előfordulásának valószínűségét.

1. Olyan kerted legyen, amely nem vonzó a macskák számára!

Nem magától válik az egyik kert csalogatóvá, a másik pedig kerülendővé a cicák számára. Néhány apró trükk bevetésével megszüntethetjük azokat a helyeket, amelyeken előszeretettel végzik dolgukat.

  • Ilyen praktika, hogy a laza talajfelszínt durvább anyagokkal fedjük le. Erre a célra alkalmas például a fakéregből készült mulcs vagy az apró szemű gyöngykavics. Ezeken a növények számára fontos csapadékvíz könnyedén átjut, a cicák azonban nem éreznek kedvet a bennük való ásáshoz.
  • Ha csak kisebb kényes területek akadnak a kertben, terítsünk rájuk vízszintesen csirkehálót! Ugyanilyen jól működnek a különböző más anyagokból készült rácsok is.
  • A macskák nehezen bírnak elviselni bizonyos szagokat. Ezt jelen esetben kertünk meghatározott részeinek védelmére is használhatjuk. Helyezzünk ki a kényes területekre olyan – kizárólag természetes és sem a cicákra, sem más élőlényre sem ártalmas – anyagot, amely távol tartja őket. Például a citrusfélék, a fokhagyma, a hagyma vagy pár csepp eukaliptusz- vagy ánizsolaj hatásos lehet.
  • Vannak olyan kerti növények is, amelyeket általában kerülnek a cicusok. Ilyen a levendula, a ruta, a geránium, az abszint vagy üröm, tövises rózsafajták.

2. A tiltott zónák mellett alakíts ki macskabarát területeket is!

  • Ha csak bizonyos területektől tartanád távol őket, azonban más részeken nem bánod, ha ott vannak, ez a stratégia lesz megfelelő számodra. Természetesen a fenti módszereket alkalmazhatod egy-egy kisebb területen is amellett, hogy másokat vonzóvá teszel. Utóbbit úgy érheted el, ha például olyan növényeket ültetsz, amelyek csalogatóak számukra. Mert vannak ilyenek bőven. Sőt, némelyikért szinte megőrülnek. (Ezekről a növényekről itt olvashatsz bővebben: 6 növény, amiért tuti bolondul a cicád)
  • Jelölj vagy helyezz ki számára egy cicavécét, ami akár egy puha homokkal töltött láda is lehet. Időnként nem árt cserélni benne a homokot!

3. Barikádozz!

Vagyis tedd annyira zárttá a kerted, amennyire csak lehet. Emelj macskabiztos kerítést vagy a meglévőt alakítsd ilyenné. (Macskabiztos kerítéshez itt találsz ötleteket: Így vedd rá a macskádat, hogy otthon maradjon)

+ 1 állítólag nagyon hatásos módszer:

Ha valamelyik ismerősöd Kenyában tölti a szabadságát, hozass vele egy zsáknyi oroszlánürüléket. Az azzal meghintett területet egészen biztosan nagy ívben kerüli majd el a kis bundás házi kedvencek.

Forrás: wikiHow