Olykor adódnak olyan helyzetek, amelyek miatt célszerű megtanítani kutyánkat arra, hogy parancsszóra leüljön és nyugton maradjon.

Ilyen helyzet lehet, ha egy másik állatot szeretne megkergetni, vagy ha vendég érkezik az otthonotokba, akit kutyád heves, ámde a vendég számára nyilván kellemetlen ugrálással próbál üdvözölni.

Vegyük sorra, hogy a ‘marad’ parancs elsajátításához milyen lépéseket érdemes követnetek. Ezeket ezúttal is César Millán, a kutyák kiváló ismerőjének tanácsait alapul véve válogattuk össze.

Mielőtt nekilátnátok a tanulásnak fontos, hogy négylábú barátod már jól ismerje az ‘ül’ parancsot. (Ha erre még nem sikerült megtanítanod, itt találsz segítséget hozzá: Így tanítsd a kutyádat – ülni)

  • Elsőként ültesd le.
  • Állj meg előtte, tartsd magad előtt a kezed, nyitott, lefelé fordított tenyérrel. Mondd hangosan és jól érthetően, hogy ‘marad’.
  • Lépj kettőt hátra és ismételd a gyakorlatot. Ha szépen egy helyben ülve marad, dicsérd meg és jutalmazd.
  • Folyamatosan növeld a kettőtök közötti távolságot és minden újabb néhány nyugton töltött másodperc után dicsérd meg.

Az elkövetkezendő napokban ne feledkezz el a többszöri gyakorlásról, hogy biztosan rögzüljön és ‘éles’ helyzetekben megbízhatóan használható legyen az új tudás.

Fotó: freepik

Forrás: Bright Side