Bár állatrendőrségként hivatkoznak rá, ez kissé megtévesztő.

Dr. Fülöp Erik, független országgyűlési képviselő bejelentette, hogy felállít és útjára indít egy állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó szervezetet, elsőként Budapesten és Pest megyében.

Napjainkban – és tulajdonképpen hosszú idő óta – az állatvédelmet a civil szervezetek és az állatbarát magányszemélyek látják el, javarészt adományokból. Az állami támogatás ritka, a hatóságok együttműködése hézagos, rengeteg állat szenved, az állatvédelem szereplői pedig túlhajszoltak.

Teltházzal üzemelnek a menhelyek, amik közül sokan a túlélésért küzdenek, az állatkínzókat nem büntetik elég hatékonyan, a kóbor állatok száma kétségbeejtő. A kilátástalan szélmalomharc miatt régóta valóban lenne igény egy speciális hatósági szervezet létrehozására, amit állatrendőrségként emlegetünk, és ami rendelkezik hatósági jogkörrel (tehát felszólíthatna, büntethetne, kobozhatna a rendőrség és a végtelennek tűnő bürokrácia nélkül). De jelen esetben nem erről van szó.

Ez a szolgálat is (mint gyakorlatilag a többi jelenleg működő állatvédelmi szervezet) részt vesz majd az állatmentésekben, gondoskodik a mentett állatok elhelyezéséről, ivartalanítási akciókat szervez, edukációs kampányokat tart, ellenőrzi az állatok tartási körülményeit, és együttműködik a hatóságokkal.

Persze minden segítő kéz jól jön, hiszen mindig van tennivaló, de az a bizonyos országos állatrendőrség, ami mondjuk Amerikában működik és szövetségi bűncselekményként kezeli az állatkínzást, ami ellen keményen fellépnek és azonnali ítéleteket hoznak a bírák, nálunk még csak ábránd.

Vélemény, hozzászólás?