A csacsik jellegzetesen bozontos fajtája.

A szegény ember lovaként emlegetett szamarak a történelem során hátasként és teherhordóként álltak az emberek szolgálatában. Napjainkban a gépesítés miatt kissé visszaszorult a tartásuk, de kocsiban hajtva, hobbiállatként és állatkertek simogatóiban sok helyen találkozhatunk velük hazánkban is.

A köznyelvben makacsságuk a legjellemzőbb tulajdonságuk, de ez csak részben igaz. Bár valóban képesek igazán megmakacsolni magukat, ennek legtöbbször jó oka van. Vagy elfáradtak, vagy túlterheltek, vagy veszélyt éreznek a mieinknél jóval kifinomultabb érzékszerveikkel, így könnyen a földbe gyökerezhet a lábuk. Ilyen esetben ahelyett, hogy vitába szállnánk egy nálunk jóval nagyobb jószággal, inkább keressük meg a kiváltó okot!

A szamarakra gondolva a hatalmas füleik is eszünkbe jutnak. Ezek azon túl, hogy rettentően bájos külsőt kölcsönöznek és mindemellett jól állnak nekik, kiváló hallással és különleges hűtési technikával látják el őket. Mivel a vadon élő őseik prédaként szerepeltek a legtöbb ragadozó étlapján, így szükségük volt arra, hogy messziről meghallják az érkező veszélyt. A hatalmas, erekkel bőségesen ellátott fülek felülete pedig segít lehűteni a keringő vérüket, így megvédi őket a hőgutától még a forróságban is.

A Poitou szamár az azonos nevű francia régióból származik. Hosszú, könnyen filcesedő, rasztásodásra hajlamos szőre könnyen felismerhetővé teszi. A csacsik között elég nagynak számít a maga 1,35-1,50 méteres marmagasságával és 350-450 kilogrammjával.

Mielőtt bárki szaladna, hogy beszerezzen egyet, fontos tudnia, hogy a szamár társas lény! Mindenképp fajtársakkal vagy más állatokkal lehet együtt tartani. Lehet ő a birkák vezére, de lovak vagy más jószágok közé is beilleszkedik.

A tartása és takarmányozása is hozzáértést igényel, kevés annyit tudni róla, hogy szívesen és módszeresen legeli le akár a dísznövényeket is. Nem mellesleg hangos! A legbékésebb csacsi is napjában 8-10 alkalommal vagy még annál is többször ordítani kezd. Ez általában ugyan csak másodpercekig tart, de akár kilométerekre is elhallatszik, ha kiengedi a hangját. Ő ezzel kommunikál, így fejezi ki az elégedettségét vagy épp az elégedetlenségét is.

Ha ezek tudatában mellette dönt valaki, akkor egy tüneményes, intelligens patással lesz gazdagabb az élete. Ki tudna ellenállni egy ilyen aranyos fülesnek?

Forrás: wikipedia