in ,

Jelek, amelyekre jobb odafigyelni, mert betegséget jelezhetnek

Sajnos a kedvencek baj esetén sem tudnak szólni, ezért rajtunk múlik, hogy időben észre vegyük az esetleges problémát.
Még a rutinos állattartóknak sem mindig egyértelmű, ha nem túl látványos a probléma. Ezért jó tudni, hogy mik azok a jelek, amikor érdemes megmutatni állatorvosnak háziállatunkat. Mutatjuk:

Nem eszik:

Nem jóllakottan mond le az ételről, akkor is, ha a kedvencét tesszük elé, akkor gyanakodhatunk, hogy valami baj van. Főleg, ha ez több, mint egy napja így van, ideje felkeresni az állatorvost!

Túl keveset vagy túl sokat iszik:

De mennyi az annyi? Nyilván a száraz tápot fogyasztó állatok többet isznak, mint mondjuk nedves konzervet fogyasztó társaik. Függ a külső hőmérséklettől, a fizikai igénybevételtől és a mérettől is persze. Egy egészséges kutya átlagos folyadékbevitele 20-70 milliliter testsúlykilogrammonként. A macskáknál ez a szám 50 ml/ testsúlykilogramm. Tehát egy átlagos 4 kilós macska 2-2,5 deci vizet iszik meg naponta. Az ettől szélsőségesen eltérő utalhat betegségre, irány az állatorvos!

Cat Drinking GIF - Find & Share on GIPHY

Bujkál:

Az amúgy nyüzsgő kisállatot nem találjuk. Elrejtőzik valahol és nem is nagyon akar előjönni, az szintén lehet valami probléma jele.

Agresszív:

Pedig előtte sosem volt az. Ha sosem mutatott agressziót, viszont egyik pillanatról a másikra azzá vált, miközben a körülmények nem változtak lehet, hogy fájdalmai vannak. Büntetés helyett érdemes megnézetni!

Túl gyakran “használja a mosdót”:

Kölykök és idősebb állatok gyakrabban járnak el, mint felnőtt társaik, de náluk is a túl gyakori utalhat fertőzésre, cukorbetegségre és más egyéb problémára. Ugyanúgy igaz ez arra is, ha nem a gyakoriság változik, hanem a vizelet színe.

Túl sokat nyalogatja magát:

A macskák nyalogatással tisztogatják magukat, de, ha mást se csinálnak, az stresszt vagy más problémát jelezhet.

A kutyáknál sem feltétlen egészséges, ha állandóan nyalogatják magukat. Amennyiben az eb állandóan nyalogatja a lábát, farka tövét, csípőcsonti részt, akkor valószínű allergiás, de biztosat az állatorvos fog mondani!

Vörös szemek:

Szembetűnő szokott lenni, ha vörösödik a szemfehérje vagy váladékozik a szem. Ez nem egészséges. Számos probléma okozhatja, irány a doki!

Nehezebben lélegzik:

Nehezebben veszi a levegőt, zihál, szörcsög, sípol. Bármelyik esetnél nyomás a rendelőbe!

Megváltozik a fogínye:

Egészséges állapotban szép rózsaszín (kivéve a fekete bőrű állatoknál). Ha nagyon fakóvá válik, vagy bármi kontrasztos eltérés lehet tünet.

 

Forrás: BrightSide

Kalandor kutyus indult útnak vonattal… egyedül!

Pucér fotózáson járt a tengerimalac