Gyakori jelenség, hogy a kutyák, ha rájuk tör a szükség pörögnek, forognak. De vajon miért teszik ezt?

Köröznek, mielőtt a dolgukat végzik. Ugye ismerős? Nos, nekünk is, ezért gondoltuk, megpróbálunk utánajárni a lehetséges magyarázatoknak.

A prágai Természettudományi Egyetem kutatóit is foglalkoztatta ez a jelenség, ezért két éven át 37 kutyafajta összesen 70 egyedét figyeltek meg, miközben azok közel kétezer alkalommal nagydolgukat végezték. A megfigyelések rögzítését és kiértékelését követően azt találták leheteséges vagy talán legvalószínűbb magyarázatként, hogy mint sok más állat, a kutyák is érzékenyek a Föld mágneses terére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy addig forgolódnak, míg végül testük észak-déli irányban nem áll és csak ezután hajlandóak elvégezni a dolgukat.

Ha azonban mostantól mi is elkezdjük megfigyelni a kutyagumitermelésre készülő négylábúakat, azt fontos szem előtt tartani, hogy Földünk mágneses mezeje nem állandó. Abban olykor változás, ingadozás, instabilitás alakul ki. Ilyen alkalmakkor a kutyák viselkedése sem a vártnak megfelelő, vagyis nem feltétlenül forgolódnak vagy helyezkednek a már említett iránynak megfelelően.

Forrás és fotó: frontiersinzoology.biomedcentral.com

Vélemény, hozzászólás?