Szelíd óriás.

187 cm magas: Tommy nem egy átlagos szarvasmarha. A bumfordi, 13 éves állat Massachusetts államban él és most már hivatalosan is ő a világ legmagasabb élő szarvasmarha bikája. A súlyát nem tudják lemérni, mert nem fér be a szállítóketrecbe, hogy a mérleghez fuvarozzák.

A Brown Swiss fajta kedves és engedelmes hozzáállásáról ismert és ez alól Tommy sem kivétel. Tommy kasztrált bika, így nem olyan agresszív és veszélyes, mint az ivaros társai. A tejelő állat nagy, masszív fajta, eredetileg az Alpok lejtőiről származik.

Tommy gazdái Fred Balawender és lánya, Laurie Cuevas. Fred néha felnevel egy-egy állatot. Tommyt egy nagy tejgazdaságból hozta el 2010-ben, megmentve attól, hogy árverésre kerüljön. Tommy a nevét Tom Brady után kapta, aki akkoriban a gazdi kedvenc csapatának, a New England Patriotsnak világhírű játékosa volt.

Sokan szeretnek viccelődni azzal, hogy megsütik a marhát, bizonyára jó néhányan jóllaknának a húsából, azonban Fred határozottan kijelenti ilyenkor, hogy Tommy házikedvenc, nem vágják le, sőt ha majd örök álomba szenderül, akkor is a farmon helyezik végső nyugalomba.

Tommy hatalmas mérete és félelmetes szavai ellenére állítólag egy kedves és szelíd óriás, nyugodt, békés természettel. Minden nap legalább háromszor étkezik, száraz gabonát, szénát és vizet kap. Noha friss, zöld füvet is tudna enni, már nem legel annyit, mert fáj a lába. Ugyan állatorvos specialista kezeli, gyógyulása hosszú, lassú folyamat lesz. A kora miatt az utóbbi időben már le is lassult.

Viszont még mindig megőrül az almákért és bármikor képes befalni egyet, ha hozzájut. Sőt, le is tudja rázni a gyümölcsöket az almafáról. A fahéjas zsemle is nagy kedvence, ha pedig semmi más csemegét nem talál, akkor fanyalodik rá a sárgarépára.

A legfontosabb pedig, hogy Tommy remekül karban és fiatalon tartja a gazdáját. Fred már majdnem 80 éves, de rendkívül aktív és szorgos. Fred és fia saját részt építettek Tommy számára az istállóban, amit ő hamar megtanult kezelni. Ha ki szeretne menni, pontosan tudja, hogy mit kell meglökni a szarvaival.

Mondani se kell, hogy a gigantikus állat mindenkit lenyűgöz. Nem volt ez alól kivétel a Guinness-bizottság sem, akik hivatalosan is elismerték a rekordot. Amikor az oklevél megérkezett és Fred kinyitotta azt, Tommy is odahajolt, mintha olvasná. Fantasztikus kapcsolat az övék, remek párost alkotnak ők ketten!

Forrás: www.guinnessworldrecords.com

A kiemelt kép illusztráció.