A viszketés rettentően bosszantó dolog és számos ok kiválthatja.

Van, amikor egyértelmű, mi okozza, például bolhák. Ilyenkor a probléma meg is oldódik, amint a megfelelő szerrel sikerül megszabadulni az élősködőktől. De mitől lehet még vakarózás, ha nincs ilyen látványos oka?

A bőr kiszáradása

Amíg mi, emberek ilyen esetben egyszerűen bekenjük a bőrünket hidratáló krémmel, a kutyák esetén egy kicsit nehezebb a helyzet. Szerencsére számukra is kaphatóak különböző hidratáló, bőrtápláló, bőrnyugtató készítmények. Ezek alkalmazásáról érdemes kikérni szakember tanácsát, az állatorvosok és a kutyakozmetikusok is segítségünkre lehetnek ebben.

Allergia

Ez lehet valamilyen ételallergia, amikor evés után felerősödnek a tünetek, de külsőleg is irritálhatja valami a kutya bőrét. Ilyenek lehetnek a háztartáson belül és kívül alkalmazott vegyszerek, permetező szerek, pollenek és más allergizáló anyagok.

Nyakörv és/vagy hám viselése

Vagy akár kendő a kutyuson, ami kiválthatja a vakarózást azzal, hogy lényegében csikizi az állatot.

Szőrápolás hiánya

Főként a hosszabb, dúsabb szőrű kutyáknál szokott ez problémát jelenteni, ha nincs megfelelően kifésülve a bundája. Ilyenkor az elhalt szőrszálak és hámsejtek összetapadnak a bőrfelületen, ami viszketést okoz. Szerencsére ez rendszeres ápolással megelőzhető.

Fürdetés

Ahogy az ápolás hiánya, úgy a túlzásba vitele is okozhat gondot kedvencünknek. Nem szabad túl gyakran megfürdetni őket, és lehetőleg vegyszermentes, a bőr típusának megfelelő készítményt használjunk hozzá.

Stressz

Egy számára idegen helyzetben pótcselekvésként próbálhatja vakarózással nyugtatni magát. Ez főként kölyökkutyákra jellemző.

Betegségek

A különböző bőrbetegségek vagy más egyéb kórképek is kiválthatnak viszketést, ami sokszor sebesedésbe megy át. Ilyen gyanú esetén feltétlenül keressük fel állatorvosunkat!