in

Kínzó kérdés: mitől vakarózhat a kutyám?

A viszketés rettentően bosszantó dolog és számos ok kiválthatja.
Van, amikor egyértelmű, mi okozza, például bolhák. Ilyenkor a probléma meg is oldódik, amint a megfelelő szerrel sikerül megszabadulni az élősködőktől. De mitől lehet még vakarózás, ha nincs ilyen látványos oka?

A bőr kiszáradása

Amíg mi, emberek ilyen esetben egyszerűen bekenjük a bőrünket hidratáló krémmel, a kutyák esetén egy kicsit nehezebb a helyzet. Szerencsére számukra is kaphatóak különböző hidratáló, bőrtápláló, bőrnyugtató készítmények. Ezek alkalmazásáról érdemes kikérni szakember tanácsát, az állatorvosok és a kutyakozmetikusok is segítségünkre lehetnek ebben.

Allergia

Ez lehet valamilyen ételallergia, amikor evés után felerősödnek a tünetek, de külsőleg is irritálhatja valami a kutya bőrét. Ilyenek lehetnek a háztartáson belül és kívül alkalmazott vegyszerek, permetező szerek, pollenek és más allergizáló anyagok.

Nyakörv és/vagy hám viselése

Vagy akár kendő a kutyuson, ami kiválthatja a vakarózást azzal, hogy lényegében csikizi az állatot.

Szőrápolás hiánya

Főként a hosszabb, dúsabb szőrű kutyáknál szokott ez problémát jelenteni, ha nincs megfelelően kifésülve a bundája. Ilyenkor az elhalt szőrszálak és hámsejtek összetapadnak a bőrfelületen, ami viszketést okoz. Szerencsére ez rendszeres ápolással megelőzhető.

Fürdetés

Ahogy az ápolás hiánya, úgy a túlzásba vitele is okozhat gondot kedvencünknek. Nem szabad túl gyakran megfürdetni őket, és lehetőleg vegyszermentes, a bőr típusának megfelelő készítményt használjunk hozzá.

Stressz

Egy számára idegen helyzetben pótcselekvésként próbálhatja vakarózással nyugtatni magát. Ez főként kölyökkutyákra jellemző.

Betegségek

A különböző bőrbetegségek vagy más egyéb kórképek is kiválthatnak viszketést, ami sokszor sebesedésbe megy át. Ilyen gyanú esetén feltétlenül keressük fel állatorvosunkat!

Az alaszkai malamut egy barátságos, erős, bolyhos óriás

Kisgyereknek póni vagy kisló – de mi a különbség?