Az ártalmatlan kutyapuszik vége akár amputáció is lehet!

A kutya és macska nyálában is lakik egy Capnocytophaga canimorsus nevű baktérium, amit az állatok nagy többsége hordoz. Őket nem betegíti meg és jobb esetben minket sem, de a véráramba kerülve, gyengébb immunrendszerrel súlyos következményekkel jár!

Marie Trainer lázzal, hányingerrel és hátfájással ment az ügyeletre egy nyaralást követően. Az orvosok először valamiféle trópusi betegségre gyanakodtak, de amikor a nő eszméletét vesztette és a bőre is bíborvörös színű lett, látták, hogy a szövetei elkezdtek elhalni. Egy hét alatt sikerült diagnosztizálni a baktériumfertőzést, ami annyi kárt okozott, hogy amputálni kellett Marie kezét és lábát az antibiotikum kúra ellenére. Két hónapot töltött kórházban, nyolc műtéten van túl, de ha protéziseket kap is hosszú lesz még a rá váró rehabilitáció.

Nem egyedi eset, Greg Manteufel szintén a baktérium okozta szepszis miatt vesztette el mindkét lábát térdig, és kezét, alkarját is. Az üszkösödés egy szint után nem állítható meg másképp.

Ritkán válik ennyire súlyossá a fertőzés, de előfordulhat, ezért a megelőzés a legfontosabb! Ha vigyázunk, hogy a nyílt sebet véletlenül se nyalogassa meg a kedvencünk, akkor nagy eséllyel elejét vehetjük a problémának!

Forrás: Live Science