Már az egész internetet körbejárta a videó, amin elhullott állatok tömkelege látható.

Egy olasz taxisofőr, Diego Fenicchia dokumentálta, miközben a római Termini vasútállomás környékén haladt el szilveszter éjjelén.

Először nem is igazán tudta, hogy mit lát, kellett egy kis idő, mire rájött, hogy az úttesten és a járdán is madártetemek hevernek. Feltételezések szerint a szilveszteri (tilalom ellenére) fellőtt tűzijátékok okozhatták a vesztüket.

Az állatvédők úgy gondolják, a tűzijáték sokféleképpen végez a madarakkal. Ha nem is találja el őket közvetlenül a rakéta, a fény és a hang miatt halálra rémült állatok ilyenkor könnyen egymásba ütköznek vagy ablakoknak, házfalaknak, villanyvezetékeknek repülnek vagy egyszerűen csak infarktust kapnak.

Régóta konfliktus tárgyát képezi a szilveszteri tűzijáték és a petárdázás mindenütt, hiszen a házi- és vadon élő állatokat is megviseli, ahogyan a babákat is és sok másik embert mások féktelen dorbézolása.

Nem biztos, hogy létezik olyan megoldás, ami mindenkinek megfelel, de érdemes lenne elgondolkodni a fényfestés vagy lézershow alternatíváján az ünnepre, ami hasonlóan látványos, de nem olyan hangos, és nagy valószínűséggel nem követel ártatlan életeket.