Mit jelent miáúúú?

Számos macskagazdi kommunikál négylábú kedvencével és úgy érzi, hogy tökéletesen érti a cicus nyávogását és dorombolását. Ez nem is kérdés, az már viszont annál inkább, hogy ezenfelül mit jelenthetnek a macskák különböző arckifejezései: örömöt, unalmat, dühöt?

Nemrég kiderült, hogy a kissé egyhangúnak tűnő mimika nagyon is változatos! Egy új tanulmány ugyanis közel 300 olyan arckifejezést azonosított, amit a cicák a kommunikáció során használnak, a bájos vigyorgástól kezdve az ellenséges pofáig.

A tanulmány szerzői, Lauren Scott és Brittany N. Florkiewicz, 53, egy macskakávézóban élő cicus vizsgáltak. Különleges figyelmet fordítottak a kiscicákra, akik egymással kommunikáltak, amikor a kávézó bezárt éjszakára.

A 10 hónapos vizsgálat során 276 különféle arckifejezést rögzítettek a macskák között. Ezek mindegyike 26 egyedi mimikai mozdulatból átlagosan négyet kombinált. A megfigyelések szerint az arckifejezések 45%-a barátságos, 37%-a viszont kifejezetten agresszív volt. A maradék 18%-ról nem lehetett egyértelműen eldönteni, hogy melyik csoportba sorolható.

Azt természetesen lehetetlen meghatározni, hogy mit mondanak a macskák egymásnak, de úgy találták, hogy a cicusok hajlamosak a füleiket és bajszukat más macskák felé mozgatni a barátságos interakció közben és eltávolítani, ha ellenségesen viselkednek. A konfrontáció jeleinek bizonyultak az szűkre húzott pupillák és az ajkak nyalogatása is. A kutatók meghatároztak egy bizonyos interakciót, ahol egy cica pár hamar átváltott a vidámból agresszívvá, miután játszottak egy kicsit, majd az egyik állat hirtelen leguggolt és a másikra szisszent, mielőtt elfutott volna.

A kutatók úgy találták, hogy a macskáknak van egy közös ’játszóarcuk’ az emberek, kutyák, más élőlények felé, ennek során a száj sarkát hátrahúzzák, az állat pedig leeresztik, ami egyfajta mosolyra emlékeztet.

Sokan abban bíznak, hogy a felfedezések hamarosan egy applikáció formájában öltenek testet, ami segíthet abban, hogy a gazdik is dekódolják a mimika üzenetét. Talán tényleg mindez a macskák jobb megértéséhez, a velük való mélyebb kapcsolathoz vezethet.

Forrás: mymodernmet.com