Reményt ad.

Tyson, a 3 hónapos francia bulldog 2023 tavaszán került a fogászati és szájsebészeti ellátóba, az állkapcsában ugyanis daganatot találtak. A tumor, a szájüregi papilláris laphámsejtes karcinóma rosszindulatú a kutyák esetében.

Egy cornelli állatorvos elmondta a gazdáknak , hogy a tumor kivágásához a kutyus alsó állkapcsának bal felét nagyrészt el kell távolítani, azaz egy teljes értékűen működő állkapocs nélkül kell majd az ebnek élnie. A gazdik nem tudták, hogy ki akarják-e mindennek tenni kedvencüket. A prognózis teljesen bizonytalan volt, de miután a Tyson CT-je tiszta lett, a rák nem terjedt szét máshova, végül úgy döntöttek, hogy adnak egy esélyt a műtétnek

Bár léteznek olyan esetek (kizárólag anekdota-szinten), amikor az állkapocs egy része fiatal kutyákban regenerálódott, Tyson esetében ez nem volt valószínűsíthető, mert sok csontot távolítottak el.

Az esetleírás alapján az eredmény minden várakozást felülmúlt. A műtét során megőrződött jelentős mennyiségű csonthártya, azaz csontfelszíneket borító vékony hártya, amely vérereket és idegeket tartalmaz, amelyek támogatják a csontot, kulcsfontosságúak annak növekedéséhez. Ez lehetett a kiindulópont, de továbbra is rejtély, hogy mi az oka annak, hogy nagymértékű csont képződött, az állkapocs szinte visszanőtt.

Noha gyerekeknél ismert a jelenség, ez az első olyan eset, amikor kutyáknál írták le.

Fontos lenne, hogy a visszanövés előfordulási valószínűségét mélyebben megértsék, elképzelhető, hogy egy életkorhoz van kötve. Tyson új állkapcsa majdnem olyan működőképes, mint a régi, noha technikailag abnormális, mivel nem rendelkezik mandibuláris csatornával és fogak sincsenek benne, azonban ugyanolyan hosszú, mint az eredeti.

Tyson a kölyökkora nagy részét egy gallér viselésével töltötte, nem tudott játékokkal játszani és rágni sem. A bulldog azonban nagyon jó betegnek bizonyult. Ugyan még most sem tud kemény ételeket enni vagy kemény játékokkal mókázni, de imádja a vízben ázott falatokat és a puha játékszereit.

Tyson azóta is boldog. nemrég letett egy kutyavizsgát, és a karácsonyi felvonuláson is részt vett. Esete reményt ad a sorstársainak is.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org