Online és ingyenes oktatás az érdeklődőknek.

Egy regisztráció szükséges, amivel máris elérhetővé válik az elméleti tananyag. A járványhelyzetre való tekintettel most gyakorlati oktatás nincs, de az elektronikus felületen megtalálhatóak a szükséges ismeretek és a vizsga is. A képzés sikeres elvégzése még nem jelent jogosultságot a lófélék azonosításához, azt csak a kibocsátó szervek, illetve felhatalmazással rendelkező szervezetek engedélyével és megbízásából lehet végezni. A tanfolyam itt érhető el.

A lovak azonosítását a lótenyésztési felügyelők végzik. Ilyenkor kiscsikó esetében megnézik a fedeztetési jegyzőkönyvet, az anyakanca bélyegzését, valamint kitöltik a szigorú számadású csikójelölési jegyzőkönyvet és lódiagramot. A lódiagram tartalmaz minden egyedi jegyet, ami alapján a jószág élete végéig beazonosítható lesz. Meghatározásra kerül az alapszín, a különféle mintázatok, jegyek, a szőrforgók és szőrlécek (esetleg hegek) többek közt. Ez a dokumentum az egyik feltétele a lóútlevél kikérésének.

Ehhez jön még az állatorvos által behelyezett transzponder és annak adatai, illetve egy 30 napon belüli a fertőző kevésvérűségre irányuló labor vizsgálat hivatalos eredménye is, ami mellett tulajdonosi nyilatkozat és lóútlevél igénylőlap kitöltése is szükséges.

A lóútlevél a lovak személyi igazolványa, a tulajdonlás és nyomon követés miatt is nagyon fontos hatósági bizonyítvány. A “papír nélküli” állatok hivatalosan forgalomba sem hozhatóak, a lótartók, akik elmulasztják a bejelentést több tízezres, százezres, vagy milliós nagyságrendű állattenyésztési bírsággal sújthatók a kormányhivatal tájékoztatása szerint. Ennek ellenére mégis sokan próbálnak meg ilyen lovakon túladni. Ezekben az esetekben gyakori, hogy idős jószágokat próbálnak meg fiatalabbnak eladni, sokszor eltitkolt egészségügyi problémákkal és/vagy viselkedési zavarokkal. Ez elkerülhető, ha ismert az állat múltja és adatai.

Forrás: Nébih