Előfordulhat, hogy valami a torkán akad.

Ez leginkább habzsolás miatti túl nagy falat, vagy játék hevében lenyelt tárgy miatt a leggyakoribb. Ha nem is láttuk az okot, a kutya és a macska viselkedésén is hamar meglátszik, hogyha gond van.

Ha pánikba esik, kétségbeesetten rohangál, az arcát kaparja a mancsával, vagy a földhöz dörzsöli, nyáladzik, köhög, öklendezik, fullad, esetleg elkékül az orra és/vagy a nyelve, nagyon gyorsan cselekedni kell!

  • Először is meg kell nézni, hogy, mi okozza a bajt!
  • Ennek nem biztos, hogy örülni fog, de mindenképp bele kell nézni a szájába! Ha jól látható, mi akadt a torkán, gyorsan szedjük ki ujjal vagy csipesszel odafigyelve arra, nehogy lejjebb csússzon!
  • Ha nem látható vagy kiszedhető az adott dolog, akkor bevethetjük a Heimlich-fogást! Kicsit másképp kell csinálni, mint az embereknél, de a módszer lényege ugyanaz. Kisebb testű kutyáknál vagy macskáknál vegyük fel őket úgy, hogy a hátuk a mellkasunkra simuljon. A mellső mancsai lógjanak lazán, majd bordái alatt lévő lágy, üreges részhez tesszük az ökölbe szorított kezeinket, és ott felfele irányuló mozdulatokkal megnyomjuk háromszor. Jó esetben erre kiköpi a fullasztó dolgot.

Nagytestű kutya esetén, akit nem bírunk csak úgy felkapni, fekve kell alkalmazni a Heimlich-fogást. Fektessük a kutyát az oldalára, térdeljünk a hátához, majd ugyanazt a lágy részt megkeresve nyomjuk meg háromszor úgy, hogy közben támasztjuk a hátát!

Jó tudni, hogy mit kell tenni ilyen helyzetben, de még jobb, ha nincs rá szükség, mert megelőzzük a bajt!

Válogassuk meg a játékait, az eledelét, és ha hajlamos a kukázásra, zárjuk el a szemetest is! Kicsivel több odafigyelés megmenthet mindkettőnket egy ilyen ijesztő helyzettől.

Forrás: BrightSide