in

Már vizsgálják, hogyan hatott az állatvilágra a pandémia

A koronavírus-járvány és a világban végbement változások az ökoszisztémára is hatottak.
Az embereket érintő önkéntes vagy elrendelt karantén egy kicsit elcsendesítette a világot. Ennek volt köszönhető, hogy világszerte ellepték az amúgy ember uralta világot a vadon élő állatok. Szarvasok, vaddisznók, bárányok, lovak, de olykor még pumák és más állatok is nézelődtek a városokban. Feltehetően örültek annak, hogy elült a zaj. Ilyen szempontból a természet talán kicsit fellélegzett.

A másik oldalról viszont számos állatfaj alkalmazkodott az emberhez közeli életmódhoz, a sirályok, patkányok és más állatok is nehezebben viselték a távollétünket. A maradékokon vagy turisták etetéséből csemegéző állatok szintén megsínylették a korlátozásokat. Ők valószínű kevésbé örültek ennek a helyzetnek, ahogy azok is, akik orvvadászok áldozatai lettek ez idő alatt.

Az, hogy összességében milyen mértékben befolyásolta az élővilágot az elmúlt pár hónap, az a kutatók figyelmét is felkeltette. Az antropopauza, azaz az úgynevezett emberi szünet ideje alatt a nyomkövetővel felszerelt állatok gyűjtöttek adatokat számukra. Eddig nem volt ilyen lehetőségük, hogy emberi jelenlét nélkül tudják tanulmányozni az állatokat és a környezetet. Az eredményre egyelőre még várni kell.

Ahhoz viszont nem kell tudósnak lenni, hogy tudjuk, a mérhetetlen mennyiségű maszk, gumikesztyű és fertőtlenítő óceánokban landolása a későbbiekben több kárt fog okozni, mint amennyitől megkímélt minket.

Forrás: nature ecology & evolution

Egy hatgyermekes család 81 egzotikus állattal osztja meg otthonát

Barátaival ünnepelte 20. szülinapját a világ legidősebb golden retrievere