Örömükben vagy idegességükben is hajlamosak becsurrantani, főként a kölyökkutyák.

Ahogy meglátnak, általában extázisba esnek, és az öröm mellé elvesztik a kontrollt a hólyagjuk felett. Lehet, hogy csak pár csepp vagy egy kis tócsa, mindenesetre számunkra elég kellemetlen jelenség. Mi váltja ki, akár még szobatiszta ebeknél is?

Ha az állat egészséges, és nincs semmilyen egészségügyi problémája, ami miatt nem tudja visszatartani a vizeletét, akkor a pusztán csak az alárendeltségét bizonyítja vele. Ez a gesztus – már amennyiben nevezhetjük annak – a behódolásának jele, hogy megadja magát.

Sok kutyánál megfigyelhető, hogy akkor pisil be, ha fölé hajolunk, vagy hirtelen mozdulatokat teszünk. Ez sokszor elárulja a kutya múltbéli traumáit is, ilyenkor félelmében nem tudja visszatartani, akkor se, ha már jó dolga van. Az örömpisi ennél sokkal könnyebben kezelhető, azt jó eséllyel a kutya egy éves koráig magától is kinövi.

Mit tehetünk, hogy mihamarabb megszűnjön ez a jelenség?

Nyugodt, kiegyensúlyozott környezetet kell teremtenünk számára! Maradjunk nyugodtak, akkor is, ha őrülten örül, és akkor is, ha épp fél! Mozogjunk lassan, és guggoljunk mellé ahelyett, hogy fölé magasodnánk! Ez segíthet, hogy ura maradjon a hólyagjának. Ha idővel sem múlik el a probléma, keressünk fel vele egy állatorvost, mert lehet egészségügyi probléma a kiváltó ok!

Forrás: PetMD