Egy saját kis tavacska sokat dob a kert hangulatán.

Ha meg már tó, akkor víz, növények, kavicsok és persze halak. De milyen és mennyi?

Az első, amit tudni kell, hogy minden  30 és 50 cm közötti hosszúságú kifejlett halnak legalább fél köbméter vízre van szüksége. Így a tó mérete meghatározza a létszámukat.

Fajtájukat tekintve elég sokféle és mutatós halacskából válogathatunk, nézzünk párat:

Aranyhal

A legnépszerűbb kopoltyús. Kisebb és közepes tavakba őt ajánlják a szakemberek, 80-100 centiméteres mélységű vízben vígan áttelelnek. A növényeket nem bántják és remélhetőleg szerencsét is hoznak.

https://www.instagram.com/p/Bgbf8k0g1GG/

Koi ponty

Elég termetesre tud nőni, így nagyobb kerti tavakba való. Rendszeren turkálja az iszapot és előszeretettel dézsmálja a növényeket, így, ha megszeretnénk óvni a tavirózsákat, akkor érdemes sűrű szövésű hálóval körbevenni őket.

https://www.instagram.com/p/BiKsNvHAW3d/

Aranycompó

A hazai vizek őshonos lakója az aranycompó. Nagyon szép citromsárga színével elkápráztat, viszont keveset mutogatja magát, mert sokat tartózkodik a tó fenekén.

Arany jász

A keszegek családjából egy csinos halacska.

https://www.instagram.com/p/BirBNynANy-/

Naphal

Bár nem olyan színes, de segít kordában tartani az állományt. Ő gondoskodik a tóban a születésszabályozásról. Gyakran felúszik, így látványnak sem utolsó.

https://www.instagram.com/p/6Zy03hBkQ8/

Fontos még tudni, hogy napi egyszeri etetésben annyit kapjanak a halak enni, amit 10-15 percen belül el is fogyasztanak. Ha kevés, éhezni fognak, ha túl sok, akkor zavarossá fogja tenni a tó vizét a bomló haleledel, ami aztán a halakat is megbetegítheti.