Ez egy olyan téma, amely eléggé megosztja a közvéleményt, szóval utánajártunk a kérdésnek.

Tudósok a kutyák szemének anatómiáját levezetve arra jutottak, hogy igazából kedvenceink csak képpontokat látnak a képernyőn, ami nem áll össze úgy képpé, mint nekünk embereknek.

https://www.instagram.com/p/BMfBBcWh9xw/

A tapasztalatok viszont inkább azt bizonyítják, hogy igen is látják és értelmezik is. Feltehetően ezért van az, hogy bizonyos műsorok érdeklik őket, míg mások teljesen érdektelenek számukra.

Sokan számolnak be olyan élményeikről, amikor kutyájuk a tv elé heveredve csodált meg filmeket. Nem végignézve egy filmet, de sokkal több időt rászánva, mint pillanatnyi odanézés.

https://www.instagram.com/p/BQMBibYgycd/

Először én sem voltam biztos abban, hogy valóban a televízió képernyőjét nézi a kutyám. Addig a pontig, ami teljesen le nem kötötte az “Úton hazafelé” című film, amiben 2 kutya és egy macska kalandos útját mutatják be. Sok ugatással és nyávogással, ahogy az a legtöbb állatok főszereplésével készült filmben lenni szokott. Először arra gondoltam, inkább a hangok vonzzák a figyelmét, de kíváncsivá tett a dolog. Szóval lenémítottam a filmet. Azután rám nézett, majd nézte tovább a képernyőt. Szerintem látta az állatokat, mert például egy sima fájdalomcsillapító reklámja sosem érdemelt tőle egy pillantást sem.

Így felmerül a kérdés, hogy hogy is van ez? Elvileg nem úgy látná, de mégis látja? Színvak vagy nem? 2D vagy 3D? És megannyi kérdés, amire igazából vannak válaszaink, de mintha mi tapogatóznánk sötétben. Tudományos vizsgálatok, logikus feltételezések, anatómiai ismeretek. Szemben a valósággal. Az igazság az, hogy valójában mindkét irányból tippelgetünk, mert amíg nem vagyunk képesek egy kutya szemén át nézni a világot, sosem tudjuk meg, valójában mit látnak ők…