Kutyát kertes házban viszonylag egyszerű tartani. Vagy mégsem?

Négylábú barátunk számára csupa izgalom és lehetőség egy saját kert. Nekünk pedig nem kell minden nap például korán kelnünk, hogy kutyánkat egy egészségügyi körre kivigyük a lakásból.

A saját kert az előnyök mellett azonban számos problémát is felvet. A kutyáknak olykor kedvük támad kertészkedni: itt-ott felásni a szépen gondozott pázsitot, néhány növényt ‘megmetszeni’, esetleg vizelettel megöntözni. Aztán ott a másik oldal: a kert bizonyos növényei veszélyesek, mérgező hatásúak lehetnek az ebekre.

Kis odafigyeléssel és tervezéssel azonban könnyen kutyabaráttá tehetjük kertünket. Mutatjuk hogyan:

1. Alakítsd ki úgy a kertet, hogy az érdekes legyen a kutya számára.

Úgy helyezd el a növényeket, hogy azok meghatározott útvonalra tereljék őt. Válassz izgalmasabbakat, olyanokat, amelyek alá vagy közé be lehet bújni (mint amilyen egy szomorúfűz), vagy amelyeket látványosan megmozgat már egy kis fuvallat is (díszfűfélék közül több is ilyen).

2. Válassz erőteljes, strapabíró, leginkább évelő növényeket!

A levendula nem csak szép és illatos, de ilyen tekintetben is jól helytáll. Jó választás lehet még a gólyaorr vagy muskátli is.

3. Kerüld a potenciális veszélyforrásokat!

Jó néhány a kertből is ismert növény, virág kifejezetten ártalmas, mérgező lehet kutyánk számára. Ezek ültetését mindenképp tanácsos mellőzni. Ebbe a csoportba tartozik a nárcisz, a boroszlán, a szarkaláb, a gyűszűvirág, a hortenzia, a csodaszép lilaakác, a tiszafa, de még a paradicsom is. Válassz helyettük kutyabarát növényeket, mint amilyen a rózsa, a napraforgó, a búzavirág, a körömvirág vagy a lóhere.

4. Húzd meg a határokat!

Azokat a növényeket vagy a gyepnek azt a részét, amelyhez nem szeretnéd, hogy a kutya hozzáférjen, kerítsd körbe. Az is jó megoldás lehet, ha bizonyos részeket megemelsz, vagyis magaságyásokat készítesz. A négylábú elől elzárt területek közötti részt pedig akár kitöltheted strapabíró mulccsal vagy kaviccsal.

5. Jelölj ki számára egy olyan területet, amelyen kedvére áshat.

Erre a célra megfelelő lehet egy sarok a kertben vagy egy műanyag gyerekmedence, amelyet megtöltesz homokkal vagy földdel. (A témáról bővebben: Ezzel a zseniális megoldással könnyedén leszoktathatod a kutyádat a rossz szokásairól)

6. A terület legyen teljesen zárt!

Ne fordulhasson elő, hogy egy kis kerítés közeli ásást követően kutyád könnyedén az utcán találja magát. Ügyelj arra is, hogy a kapu se legyen számára nyitható.

7. Sose használj mérgező vegyszereket a kártevők ellen!

Bármilyen növényvédő szer vásárlása előtt tájékozódj annak összetételéről és kutyákra való hatásáról! Egyébként pedig mindig érdemes természetes megoldásra törekedni. A vegyszerek tárolásakor is győződj meg arról, hogy kutyád nem fér hozzájuk, tehát például hogy a fészer ajtaja zárva van.

8. Zárd a komposztáló edényt!

A komposzt több olyan anyagot tartalmazhat, amely megbetegítheti a kutyádat. Ráadásul valószínűleg már annak sem örülnél, ha egy kicsit turkálna a rothadásnak indult masszában. Pedig számára minden bizonnyal izgalmas felfedezőkaland lenne…

9. Végezetül érdemes kijelölni számára egy területet, ahova elvonulhat és intézheti folyóügyeit.

Ha mégis úgy látjuk, hogy gyepünket vagy valamely növényünket sikerült megcéloznia, a vizeletet locsolással mihamarabb hígítsuk, mossuk le a kérdéses területről.

Forrás és képek: www.gardenersworld.com