A nyolcvanas évek átmeneti Pest megyei kipusztulását követően, most újra virágzik az uhu szaporulat Budapesten és környékén.

Az uhu (Bubo bubo) azon bagolyféle, amely elég jól alkalmazkodik a városiasabb környezethez is, így mesterséges költőhelyeken és maguk készítette otthonokban is vígan szaporodni kezdtek újra. Bár az a városi legenda járja, hogy kiskutyákat és kiscicákat esznek, ez tévedés. Megnyugtatásul megemlítenénk, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai ellenőrizték  a táplálékmaradványokat és semmi sem igazolta ezt az elméletet. Megfigyeléseik szerint ezek a ragadozó madarak a túlszaporodott galambokat, patkányokat és mezei pockokat fogyasztják rendszeresen.

https://www.instagram.com/p/BYRzl6qBTU4/

Idén hivatalosan 13 uhufióka érte el a röpképes kort és hagyta el fészkét, ami rekord mennyiségnek számít az elmúlt évtizedekhez képest a térségben. De, ha este eléggé fülelünk, meghallhatjuk, hogy számuk ennél valószínű jóval több. A peremkerületek magasabb fáin és az agglomerációban is szép számmal hallhatóak ezek az impozáns madarak.

https://www.instagram.com/p/BYRHI_cBw1z/

Szóval örülhetünk, hogy újabb csapatok álltak csatasorba a kerti kártevők elleni harcban.

Forrás: MME