Kiszimatolják akár a daganatot is.

A gyors reakció, diagnózis életmentő lehet és ezt pontosan tudják a Medical Detection Dogs (MDD) egység négylábú tagjai is. Az önkéntes biodetektorok szakképzett trénerek segítségével dolgoznak és játszanak az Egyesült Királyságbeli székhellyel rendelkező intézményben. Elképesztő szaglásukat itt még tovább élesítik annak érdekében, hogy különféle betegségeket tudjanak kiszimatolni.

2022. februárjában az intézmény ebei hivatalos rekordot is beállították, a legtöbb, kutyákkal kimutatható kór tekintetében.

28 betegséget diagnosztizáltak már az ebek a központ 2008-as nyitása óta.

Ide tartozik többek közt a dióallergia, a vércukorszint változása (pl. diabétesz esetén), a malária, többféle daganat és szívbetegség. A közelmúltban pedig a COVID-19 is felkerült a listára.

2022. novemberében új rekordkísérletre készültek, a kutyusoknak ezúttal az volt a feladatuk, hogy különféle mintákból (vér, nyál, lehelet) meghatározzák a betegségek jelenlétét. A listán a Parkinson kór, a prosztatarák, a Pseudomonas fertőzés és a PoTS (posturalis trachycardia szindróma) nevű rendellenesség szerepelt.

5 kutya és 2 kiképző (Olivia és Mark Somerville) vette ki a részét a rekordból, amely a ’legtöbb, egymást követően, helyesen, kutyák által azonosított minta’ csúcsát jelentette. Összesen 24 mintát tudott a csapat beazonosítani.

Íme, az 5 csúcstartó kutyus:

  • Bumper, a gyönyörű 6 éves Golden retriever, aki imád szaladni és mókusokat kergetni. Ő a Parkinson kórt kutatta.
  • Jodie, a játékos sárga 5 éves Labrador, aki a Pseudomonas a baktériumot tudja kiszagolni.
  • Jude, a 4 éves Labrador, a PoTS szakértője és futóbajnok.
  • Florin, a 8 éves független és laza Labrador. Az ő specialitása a prosztatarák kiszimatolása.
  • Lexi, a 6 éves Labrador a COVID-19 felelős.

Mindegyik kutyusnak megvan a saját módszere az azonosításra, hirtelen megáll, leül elé vagy keresi az oktató tekintetét, jelezve, hogy végzett. A sikeres tesztek után a kutyák megérdemelt jutalmat, játékot és gyömöszölést kapnak.

A kutyákról 1989 óta tudjuk, hogy képesek kiszagolni a súlyos betegségeket, például a daganatokat. Az első kutya által azonosított rákos esetet 1989-ben jelentették.

Noha a kutyák egyedülálló képességeit talán még mindig nem aknázzák ki az orvosi területeken, a szaglásuk révén rengeteget segíthetnek, mivel minden betegséghez sajátos szag társítható.

Összehasonlításként: ha mi, emberek egy kanálnyi cukrot egy csésze teában tudunk kiszagolni, a kutyusok két olimpiai méretű medence vizében képesek erre.
Az intézmény dolgozói számára kiemelten fontos a kutyák jóléte, és az, hogy az ebek szeressék, amit csinálnak. Szívesen fogadnak mentett kutyusokat is, akik nagyon elégedettek az új szerepkörükben.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com