Még 2018. július 23-án 12 óráig lehet szavazni, melyik szárnyas nyerje el a címet!

1979 óta választják meg az év madarát, amit aztán társadalmi szinten bemutatnak, hogy felhívják a figyelmet az adott fajra vagy madárcsoportra. Nézzük 2019 jelöltjeit:

Gólyatöcs (Széki gólya)

A gólyára emlékeztető, fekete-fehér partimadár rendszeresen fészkel nálunk. Vízi rovarokat és más gerincteleneket fogyaszt, amiket a víz színéről és a partról szedeget össze. Augusztusban indul útnak a távoli Afrikába, ahonnan március-április magasságában tér vissza. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Gulipán

Könnyen felismerhető felfelé hajló csőréről. Ő is a vizek mellett érzi jól magát, ahonnan rovarokat és rákokat csipeget, jóban vannak a Gólyatöccsel. Ő is Afrikában telel, de rendszeresen fészkel kis hazánkban. Szintén fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Nagy póling

Ő a legtermetesebb hazai partimadár, feltűnően hosszú, jellegzetesen lefelé hajló csőrrel. Ezzel képes a férgeket, és egyéb gerincteleneket kicsipegetni az iszapos területekről. Nagy számban vonul át az Alföldön február és április, valamint augusztus és november között, de csak kis számban fészkel itt. A telet Európa déli területein, Afrikában és Ázsia déli részén tölti.Ő is fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Szerinted melyikőjük legyen a jövő év madara? Ide kattintva a lap alján leadhatod a szavazatod.

Forrás: MME