in

Shetlandi juhászkutya: mutatós szőrű energiabomba

Egy szigeten indult a története.
A shetlandi juhászkutya a Skócia szárazföldjétől északra eső, ahhoz tartozó Shetland-szigetekről származik. A skót pásztorok a kistermetű kutyát a nyáj terelésére tartották. Már első pillantásra láthatjuk, hogy a sheltie hasonlít a collie-hoz, és valóban: olyan, mintha egy kis collie lenne. Korábban shetlandi collie-nak is nevezték.

Zord időben is munkában

Bizonytalan, hogy mely fajták vettek részt a fajta tenyésztésében. Az biztos, hogy a juhászoknak szükségük volt egy kistermetű kutyára, amely hosszú szőrével jól bírta a rendkívül kemény, hideg időket is. Mivel ezeknek a kutyáknak nem kellett ragadozóktól megvédeniük a nyájat, a juhászok a gyorsaságra és az ügyességre koncentrálhattak. A kutyák sokszor hosszú ideig egyedül voltak a birkákkal, ezért önállóan kellett tevékenykedniük, és kevés élelemmel is be kellett érniük.

A fajta hivatalos elismerése 1954-ben történt meg. Ma már nem használják nyájőrzésre, sok helyen népszerű családi kutya, de akadnak mentő és lavina keresőkutyák is.

Okos kis gondolatolvasó

A shetlandi juhászkutya intelligens, okos kutya, érzékeny, barátságos természetű. Szelíd, ragaszkodó, mindig jókedvű, készen áll a gazdi felvidítására. Idegenek között a sheltie viselkedése hűvösebb, de sosem ideges. Az agresszív viselkedésre és a hangoskodásra nagyon érzékenyen reagál, ezért szeretetteljes, gyengéd nevelésben részesítsük. Nagyszerű társ, már a szeméből olvassa a gazdija kívánságát, gondolatát. Azonban készüljünk arra, hogy ezek a kis kutyák nagyon hangosak, imádnak sokat ugatni. Akkor is ugatnak, amikor idegen közelít a házhoz, ezért remek jelzők.

Kezdőknek is ajánlható

A shetlandi juhászkutya kezdőknek is ajánlható. Kis méretének köszönhetően kisebb lakásban is tarthatjuk, mindaddig, amíg elég mozgást tudunk biztosítani neki. Kedveli a természetet, nem fél a napi sétáktól még a zord időben sem, és az utazást is jól bírja. Már fiatal korban is nagyon aktív.

Az érzékeny kutya tisztességes, szelíd oktatást igényel. Sok dicsérettel gyorsan célt érhetünk, hűséges társat nyerhetünk. Nem csak határozott akarattal rendelkezik, de rendkívül intelligens is. Szeret tanulni, gyors a felfogású. A nevelés kezdetén azonban lassabban indítsunk, hagyjunk a kutyusnak elegendő időt. Az első 3-5 évben még nő, fejlődik.

A szőr ápolása

A sheltiek szemet gyönyörködtető jellegzetessége a buja, hosszú szőrzet. Általában az ápolásával nem kell túl sokat törődni, elegendő, ha hetente keféljük, így eltávolíthatjuk az elhalt, kihullott szőröket. Szőrváltás idején azonban ha lehetséges, naponta gondozzuk a bundát. Ez idő alatt csomóban hullhat a szőre, gondoskodnunk kell arról, hogy ne filcesedjen. Különös gondot kell fordítanunk a hónaljára, a fülére és a láb területére.

Az unatkozást elfelejthetjük a sheltie-vel

A kis energiabomba sok edzést és foglalkozást igényel. Mindenféle kutyasporthoz ideális, legyen az flyball vagy agility. Nagyon szeret új trükköket tanulni, kisebb feladatokat kapni és megoldani.

Érdekesség, hogy a shetlandi juhászkutya egy jellegzetes, kifejezett mosolyt mutat, ami a behódolás jele.

Két merle-színű (cifra) eb pároztatása gyakran süket vagy vak kölyköket eredményez, ezért Németországban betiltották. Az engedelmességi versenyeken általában a győztesek között vannak a sheltiek.

Ezek a kutyusok remek fotótémát jelentenek, ezért számos sheltie-tenyésztőnek van Instagram vagy Facebook fiókja, többezer követővel. A két leghíresebb közölük a norvégiai @lucathesheltie kb. 35 000 követővel és a német @littleblueheart_ 52 000 rajongóval. Nem kevésbé népszerű a hírességek körében, az énekesnő Miley Cyrus még a karjára is tetováltatta Emu kutyája képét.

Forrás: www.mein-haustier.de

Így reagálnak a kutyusok, ha megtalálják a tükörképüket!

Különleges vadlovak a Hortobágyon