Az ősz a bőség időszaka: piacokon, kertekben és kamrákban tornyosulnak a sütőtökök, répák és almák. Ilyenkor sok lótartó elcsábul: „Ha nekem egészséges, biztos a lovamnak is jót tesz!” – gondolják, és már repül is a jászolba a konyha maradéka. De vajon mi az, amit a ló szívesen és biztonsággal elropogtat, és mitől rándul görcsbe az állatorvos gyomra?

Tökéletes tök vagy töketlenség?

A sütőtök igazi őszi sztár – tele van béta-karotinnal, vitaminokkal és rosttal. A legtöbb ló rajong érte, főleg, ha apró darabokra vágva kerül a vályúba. De figyelem: a magok és a héj nem mindig könnyen emészthetőek, ezért jobb, ha csak a puha belsőt kínáljuk. És persze minden mértékkel: egy egész tököt senki ne próbáljon meg etetni – még akkor sem, ha a ló úgy néz rá, mint egy narancssárga szénabálára.

Répa – a ló McDrive menüje

A répa talán a legklasszikusabb lófinomság. Rostban gazdag, lédús és édes – igazi jutalomfalat. Nem véletlen, hogy a mesékben is mindig egy répával próbálják motiválni a lovakat. De ne feledjük: a túl sok répa lazíthatja a ló székletét, ezért inkább apró jutalomként adjuk, ne vödörszámra.

mi eheto mi nem a lovaknak 2
Mi ehető, mi nem a lovaknak

Alma – a gyümölcs, amiért a ló még pózol is

Az alma szintén kedvelt csemege, és legtöbbször biztonságos választás. Apró szeletekben adva remek vitaminforrás, ráadásul a lovak imádják a ropogását. Egy gond van vele: a magház ciántartalmú magokat rejt, ezért azt mindig távolítsuk el. És ha lehet, ne a tegnap estéről maradt, félig erjedt almás pitét próbáljuk felhasználni – a ló nem cider-főzdének való.

mi eheto mi nem a lovaknak 1
Mi ehető, mi nem a lovaknak

Mitől szalad az állatorvos?

Az őszi konyhai maradékok között bőven akad olyan, amitől jobb távol tartani a lovat:

  • Krumpli és paradicsom: szolanint tartalmaznak, mérgezőek lehetnek.
  • Hagymafélék: emésztési gondokat okoznak.
  • Kenyér, tészta, sütemény: felpuffaszthatják a gyomrot, komoly kólikát okozhatnak.
  • Penészes, erjedt zöldség-gyümölcs: mindig tiltólistás, hiába „spórolós megoldás”.

Humor a vályúban

A ló étrendje alapvetően szénára és fűre épül, minden más csak extra. De nincs annál szórakoztatóbb látvány, mint amikor a paripa boldogan ropogtatja a répát, vagy ügyesen kiszippant egy almadarabot a tenyerünkből. A kulcs a mérték és a tudatosság: a ló nem konyhai komposztáló, hanem érzékeny gyomrú sporttárs.

Lófogás tanulság

Az őszi finomságok feldobhatják a ló étrendjét, de csak akkor, ha tudjuk, mit adhatunk neki. A sütőtök, répa és alma apró adagban szuper csemege, de a krumpli, hagyma és sütemény maradjon a gazdi asztalán. Így a ló egészséges marad, mi pedig nyugodtan élvezhetjük az őszi bőséget – együtt, de külön tányérból.