Tavasztól őszig, ha meleg az idő, kint, a szabadban is tisztára csutakolhatjuk szőrös kedvencünket.

Kutyánk fürdetése a kertben kényelmes és szórakoztató lehet, ha néhány alapvető tanácsot megfogadunk. Íme, hogyan tehetjük hatékonyabbá és kellemesebbé ezt a folyamatot mind a gazdi, mind a kutya számára.

Alapvető lépések

Ezt megtehetjük úgy is, hogy fogunk egy locsolócsövet és jó alapos zuhanynak vetjük alá kutyánkat. Ha azonban valamivel többre vagy jobb eredményre vágyunk annál, mint hogy ebünk minden porcikájából víz csöpögjön, több dolgot is be kell vetnünk. Például nem árt, ha egy kis (vagy sok) kutyasampont is használunk, nem jéghideg vízzel tudunk csak öblíteni, és még esetleg nem is feltétlenül kell a művelet során derékban megtörve kényelmetlenül hajlonganunk.

Praktikus eszközök

Találékony gazdik és kerttulajdonosok már át- és továbbgondolták a helyzetet és megoldásokat is kerestek rájuk. Mutatjuk ezeket:

 • Kerti zuhany vagy tömlő tartozékok: Speciálisan kutyák számára kifejlesztett zuhanyfejekkel könnyebb a fürdetés, mert ezek egyenletesen oszlatják el a vizet és állítható a nyomásuk.
 • Emelvény vagy fürdetőasztal: Ha nem szeretnénk derékfájást kapni a folyamat során, érdemes beszerezni egy emelvényt vagy fürdetőasztalt, ami kényelmes magasságba hozza kutyánkat.
 • Minőségi sampon és balzsam: Fontos, hogy kifejezetten kutyák számára készült sampont használjunk. Az emberi samponok gyakran túl erősek lehetnek a kutyák bőrének és bundájának, ami irritációt vagy allergiás reakciókat okozhat. Kutyasamponok széles választéka érhető el, például:
  • Normál kutyasamponok: Ezek általános tisztításra szolgálnak, és kíméletesek a kutya bőréhez.
  • Gyógyhatású samponok: Kifejezetten olyan bőrproblémák kezelésére, mint a korpa, viszketés vagy allergia.
  • Hipoallergén samponok: Ideálisak érzékeny bőrű kutyák számára, mivel nem tartalmaznak illatanyagokat és irritáló vegyszereket.
  • Szagtalanító samponok: Hatékonyan eltávolítják a kellemetlen szagokat, és friss illatot biztosítanak.
   A megfelelő sampon kiválasztása segít megőrizni kutyánk bőrének és bundájának egészségét, és kellemes élménnyé teszi a fürdetést.

Amikor épp nincs használatban, az ajtók becsukhatók:

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Még tükör is van:

Fotó: badrap.org/Janis Monjaras/Pinterest

Kényelmes lépcső vezet fel és le:

Fotó: google.stfi.re/Pinterest

Már-már hidromasszázs zuhanykabin:

Fotó: Alibaba.com

Innen aztán nem menekül az ebadta:

Fotó: noten-animals.com

Itt valószínűleg a gazdi kényelme volt a fő szempont:

Fotó: Mark Crothers/YouTube

Kicsit autómosóra emlékeztet:

További tippek a hatékony fürdetéshez

 • Szárazra törlés: A fürdetés után gondoskodjunk a kutya alapos szárazra törléséről, hogy elkerüljük a megfázást.
 • Jutalmazás: Fürdetés közben és után jutalmazzuk kedvencünket, hogy pozitív élménnyé váljon számára a folyamat.
 • Időzítés: Melegebb napokon fürdessük kutyánkat, hogy gyorsabban száradjon, és ne fázzon meg.

A kutyafürdetés a kertben kényelmes és hatékony megoldás lehet tehát, ha megfelelően előkészülünk. Használjunk megfelelő eszközöket, vigyázzunk kutyánk egészségére, és tegyük a folyamatot élvezetessé mindkettőnk számára. Így nemcsak a kutyánk lesz tiszta és boldog, hanem mi is élvezhetjük a közös időtöltést.