Csacsikönyvtár.

’Biblioburro’ vagyis Csacsikönyvtár: a különös intézmény már több mint 20 éve ismert Kolumbiában. A bibliotéka kitalálója és megvalósítója Luis Soriano hűséges négylábú társaival, Alfával és Betóval együtt látja el nagyon is fontos feladatát.

Könyvet visz azoknak a gyerekeknek, aki máshogy nem tudnának olvasnivalóhoz jutni.

Az utazó könyvtár két legfőbb dolgozója Alfa és Beto. A szamarak gazdájukkal együtt La Gloria vidékén, az ország karibi partjainál szállítják az olvasnivalót. Soriano-t már gyerekként elbűvölte az olvasás, később pedig spanyol irodalomszakon végzett az egyetemen, miután egy olyan professzorral készült fel, aki havonta kétszer felkereste őt a falujában.

Soriano tanárként dolgozott és felfigyelt arra, hogy számos, nehézsorsú diákjának nem áll rendelkezésére semmiféle könyv. A programját az 1990-es évek végén indította el, mindössze 70 könyvvel.

A nagy áttörést az hozta meg, hogy Soriano írt Juan Gossaínnak, kolumbiai újságírónak és írónak, miután hallotta egy rádióműsorban a regényéből felolvasni. Egy példányt kért az írásból, hogy a Biblioburro könyvei közé tehesse. A válasz egy egész könyvfolyamot indított el és a gyűjtemény hamarosan 4800 darabosra nőtt.

2009 novemberben a Soriano háza melletti épületben elkészült egy könyvtár, részben adományokból és ezzel megnyílt az első állandó bibliotéka La Gloria-ban.

A Biblioburro által terjesztett könyvek közül a gyerekeknek szóló kalandos történetek a legnépszerűbbek. Emellett az enciklopédiák, regények, orvosi szövegek iránt is nagy a kereslet, de spanyol szótár, útikönyvek, is szerepelnek a kínálatban. Két könyvet sajnos nem vittek vissza az olvasók, ezek egyike egy felvilágosító szöveg volt. Paulo Coelho egyik regényét ellopták a banditák, akik megtámadták Soriano-t, megkötözték, majd rájöttek, hogy nincs nála pénz, így nem tudják kirabolni. 2012 nyarán a könyvtáros balesetet szenvedett az egyik szamarával együtt, ezért az egyik lábát amputálták, de pár hónappal később már újra folytatta kulturális misszióját.

A kiemelt kép illusztráció.