A dühös madarak a valóságban is léteznek.

Egy hattyú maga a szépség! A maga eleganciájával a tisztaság, a fény, a szerelem és a hűség jelképeként is szokták említeni, nem mellesleg a bütykös hattyú Dánia nemzeti madara, Magyarországon őshonos és védett.

Találkozhatunk vele álló- vagy lassan folyóvizeken, ahol költ, de ne próbáljunk meg túl közel menni hozzá! Az egyébként békés, szelíd és mutatós szárnyas könnyen dühbe gurul, ha veszélyben érzi magát, a területét vagy az utódait. Ha fél, először a hatalmas szárnyaival kezd csapkodni, ami mellett sziszegő hangot hallat, ha erre sem hátrálunk ki, akkor támadásba lendül. Ne becsüljük alá a körülbelül két méteres szárnyfesztávolságú és igen erős csőrrel rendelkező madár erejét! Tud sérüléseket okozni, ha akar, ezért ne háborgassuk!

Tisztes távolból lehet csodálni, le lehet fotózni, és ha nem merészkedünk hozzá fenyegetően közel, valószínűleg nem fog foglalkozni a jelenlétünkkel! Kerüljük a kenyérrel való etetést is!

Ha mindenáron szeretnénk finom falattal kedveskedni nekik, az semmiképp se pékáru legyen! Van kimondottan vízimadaraknak készült eleség, de kukoricával, búzával sem ártunk, de azt is csak mértékkel adjuk! A vizekből hozzájut vízinövények részeihez és magvaihoz, rovarokhoz, férgekhez, apró kétéltűekhez és halakhoz, amelyekkel táplálkozik.