Több olyan állatfaj van, amelyekről könnyedén azt hisszük, voltak, vannak és lesznek.

Hiszen már egészen kicsi gyerekként megtanuljuk a nevüket, a nekünk olvasott mesékben szerepelnek, találkozunk velük az állatkertekben… Pedig ahogyan senki és semmi sem örökéletű, úgy ők sem. Nem csak egy-egy példányuk, hanem az egész fajuk nem az.

Következzen hát 12 csodálatos állat, melyeket egyre jobban veszélyeztet a kihalás.

Borenói orangután

A trópusi esőerdős, mocsaras vagy hegyi erdős területeken élő egyébként a változó körülményekhez valamelyest alkalmazkodó állatot az erdőirtás, az iparosítás és a vadászat sodorja veszélybe.

Afrikai oroszlán

A sportvadászat és az állattartók megtorlásai jelentősen ritkítják állományukat.

Amerikai pocoknyúl

A globális felmelegedés áldozatának tekinthető, hiszen nagyjából 25 fokos maximális hőmérsékleten érzi jól magát. A felmelegedéssel párhuzamosan egyre magasabb és magasabb területekre költözött, azonban mostanra már nem nagyon van számára hovatovább.

Jegesmedve

Szintén nagyrészt a globális felmelegedés miatt fenyegeti kihalás. Élőhelye és élelemforrásai jelentősen lecsökkentek az utóbbi évtizedek során.

Afrikai elefánt

Pesszimisták becslések szerint már alig 2 évük van hátra és természetes élőhelyükről 2020-ra teljesen eltűnnek.

Amuri leopárd

Korábban nagyobb területen Kelet-Oroszország, Északkelet-Kína és a Koreai-félsziget hegyvidéki erdeiben fordult elő. Mára jelentősen visszaszorult, mindössze egy viszonylag kis területen, az orosz-kínai-észak-koreai határok háromszögében él.

Hegyi gorilla

Az Afrikában élő állatra az erdőirtás és a vadászat mellett olyan veszélyek is leselkednek, mint a tüdőgyulladás vagy az influenza.

Szibériai tigris

Szintén az ember a legnagyobb ellensége, valamint az, hogy a drasztikusan lecsökkent létszámú, alacsony genetikai diverzitású populáció egyedei kiszolgáltatottak a betegségekkel és genetikai rendellenességekkel szemben.

Kínai aligátor

Kína keleti részén honos. Az egyetlen páncélos hüllő, mely a trópusokon kívül is él. A hideg telet több méter hosszú odúban tölti. Becslések szerint mindösszesen 120 példány él már csak a vadonban. Az alacsony létszám okát szakemberek a vizek szennyezettségére, a mezőgazdaságban elterjedt műtrágyázásra valamint arra vezetik vissza, hogy az emberek félelemből is irtják őket.

Vadteve

A házasított kétpúpú teve vadon megmaradt őseként tartják számon. Ázsiában, a Góbi sivatagban fordulnak elő nagyobb számban genetikailag nem keveredett példányai. A szűkös élelemforrás mellett az orvvadászat jelent fenyegetést rájuk nézve.

Pangolin vagy tobzoska

Létszámuk drasztikus csökkenéséről szintén az ember tehet, hiszen a vad- vagy egzotikus állatok feketepiacán nagy népszerűséget tudhat magáénak.

Szumátrai orangután

Néhány évvel ezelőtt természetes élőhelyén, Szumátra szigetén erdőirtás és erdőtűz miatt több száz példány pusztult el, mely a kihalás szélére sorolta a fajt.

Forrás: www.mnn.com