Pár apróságot már most elkezdhetünk megtenni értük, hogy hazatérve szívesen fészkeljenek nálunk.

Az elmúlt 20 évben a fecskék száma a felére csökkent. A levert fészkek, az élőhelyeik megszüntetése, a túlzott vegyszerek, a klímaváltozás mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az egyébként nagyon hasznos madarak állománya ilyen drasztikusan megfogyatkozzon. Amíg évtizedekkel ezelőtt szinte nem is volt olyan ház, főleg vidéken, ahol ne élt volna egy kisebb csapat fecske, napjainkban már alig-alig látni fészkeket. Ezen változtatnunk kell, mert a velük való szimbiózis a saját érdekünk is!

Amióta nincs annyi fecske, magunk is tapasztaljuk, hogy melegebb időben megesznek a szúnyogok. Hiába a mesterséges gyérítés, a vegyszerek ártanak a környezetnek, és egyre immúnisabbá válnak rá a vérszívók is. Kellő mennyiségű kismadár viszont kordában tudja tartani a problémát természetes módon, így nagyon fontos, hogy segítsük őket!

Hogyan?

Egyrészt azzal, hogy békén hagyjuk a fészkeiket! Persze a makulátlan homlokzat sokak álma, mégsem éri meg az ár, amit fizetünk érte közvetetten. Ha valaki látja, hogy mások leverik a fészke(ke)t lehetőleg fényképes bizonyítékkal pár soros e-mailben jelezze a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának! Másodlatként érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság címére is eljuttatni a bejelentést! Továbbá lehetőség van bejelentést tenni telefonon a nemzeti parkok őrszolgálatánál.

Ki lehet helyezni mesterséges fészkeket is, hogy szívesen beköltözzenek a közelünkbe!

Biztosítani kell nekik vizet, sárgyűjtőhelyet! Ehhez elég, ha fenntartunk egy kis pocsolyát a kertben. Ha túl macerásnak tűnik, sárgyűjtő tálcában is kihelyezhetünk földet, amit fellocsolunk, ez betonnal fedett területeken is remekül alkalmazható.

Helyezzük ki fecskepelenkákat! Ha az ürülék a konfliktusforrás, ennek elejét vehetjük a fészkek alá felszerelt deszkákkal, és akkor nem pottyantanak a nyakunkba.

Nem olyan nagy dolgok ezek nekünk, de nekik sokat jelentenek!

Forrás: MME