Ha még sosem hallottál róla, akkor itt az ideje megismerkedni vele.

A mexikói axolotl egy farkos kétéltű a harántfogúgőte-félék családjából. Fogyatkozó példányszáma miatt veszélyeztetett fajnak számít sajnos. A 6-20 fok közötti hőmérsékletű, oxigénben gazdag vizekben él eredetileg Mexikóban, de napjainkban fogságban is találhatók egyedei.

Különlegessége, hogy a széles feje két oldalán több pár kopoltyúja van, amik felnőtt korára is megmaradnak. Ezeket csak abban az esetben veszti el, ha a tó, amiben él kiszárad. Ilyenkor kopoltyúi leválnak és átáll a tüdős légzésre (neoténia). Azért ez elég komoly szuperképesség, nem?

A vadon élő példányok általában barnák vagy szürkék fekete pöttyökkel. A tenyészetekben viszont az albínótól a feketéig sokféle szín képviselteti magát.

Babakorában rettentő cuki:

Fotók: pinterest.com
Éjszaka élnek és ragadozó életmódot folytatnak. Rákok, halak, rovarok és más kétéltűek szerepelnek az étrendjében eredetileg. Háziállatként tartva kiegészülhet földigilisztával, májjal, csirkehússal. Viszont arra nagyon kell figyelni, hogy kannibál hajlama miatt csak azonos méretű fajtársat lehet mellé tenni, különben a kisebbik példány is felkerül az étlapjára. A guppikkal és a zebrahalakkal él csak békés szimbiózisban, őket nem eszi meg.

Nagy akváriumra van szüksége, alul a fejénél nagyobb kavicsokkal és erős gyökerű növényekkel kirakva. Nincs szemhéja, ezért kerüli a fényt, különösebb megvilágítást nem igényel. A víz tisztaságára, ph-értékére, hőmérsékletére viszont nagyon kell ügyelni!

Forrás:post-slut.tumblr.com

Forrás: wikipédia