Gazdiként leginkább oltás, ivartalanítás, vagy probléma miatt találkozunk az állatorvossal.

Megérkezünk a szőrös kis családtagunkkal, olykor kétségbeesve, és az állatorvostól várjuk, hogy segítsen a kedvencünkön. Ő meg is tesz minden tőle telhetőt, de nincs könnyű helyzetben.

A páciensei nem tudják elmondani mi bajuk van.

A tünetekből és a gazdi elmondásából próbálja kitalálni mi lehet az állat baja és hogyan orvosolhatná. Ezért nagyon fontos, hogy őszinték legyünk vele! Ha hibáztunk is valljuk be, nem fog ítélkezni, de csak úgy tud segíteni, ha minden információ a rendelkezésére áll!

A sztereotípiák szerint a nagytestű kutyák veszélyesek, de igazából a kistestűek még veszélyesebbek!

A dokik sokszor ki vannak téve az állatok támadásának, leginkább, ha fájdalmaik vannak. Ebben, viszont a hiedelmekkel ellentétben, a kiskutyák és macskák vezetnek!

A viselkedési problémákat nem tudják orvosolni!

Ha valaki azzal állít oda, hogy a ‘kutyám harap’, az nem az ő asztaluk, hacsak nem kimondottan valami betegség áll a dolog hátterében. A viselkedészavarokat kutyakiképzők és más terapeuták tudják kezelni, nem az állatorvos!

Sokszor találkoznak a gazdik jó szándékú baklövései miatt odakerülő állatokkal.

Az emberek gyógyszerei nem segítenek az állatoknak, sőt, sokszor ártanak! Ezért hangsúlyozzák a tájékozódást! Érdemes mihamarabb felkeresni őket, ahelyett, hogy otthon nekiállnak kísérletezni megoldani a kedvencünk baját!

Néha az elaltatás a legjobb megoldás.

A gyógyíthatatlan állatoknál a leghumánusabb megoldás, az elaltatás. Az eutanázia a gazdi és az állatorvos számára is egy nehéz döntés. Az állatorvosok arra tették fel az életüket, hogy az állatoknak segítsenek, de van, amikor a szenvedés megszüntetése az egyetlen megoldás. Őket is megviselik az ilyen esetek, de nem tehetik meg, hogy minden ilyen alkalommal összeomoljanak. Legalábbis a gazdi előtt. Így van, hogy rezzenéstelen arccal próbálják megtenni, amit muszáj, de ez nem jelenti azt, hogy nincs bennük részvét.

Ez nem csak egy munka, hanem hivatás.

Ráadásul olyan, ami embert próbáló. Az állatok szeretete vezette őket erre a pályára, ami sokszor megterhelő, hiszen ahogy az emberek sem, úgy az állatok sem rendelési időben lesznek csak rosszul. Aki találkozott már az éjszaka közepén álmából ébresztett, de rövid időn belül megjelenő állatorvossal, hogy segítsen az állatunkon, az tudja miről van szó.

Ezért köszönettel tartozunk nekik!

Ide kattintva segítünk megtalálni az ideális orvost.