Miért van rá egyáltalán szükség?

Hazánkban a becslések szerint több, mint 2 millió macska él, egy részük teljesen vagy félig vadon. A hímivarú macskák 5-6 hónapos korukban már ivarérettek, a nőstények is 5 hónapos koruk után már készen állnak az utódok fogadására. Az ősszel született macskák esetében még korábbra eshet ez az időpont.

Stressz az állatnak és a gazdinak is

A párzáshoz kapcsolódó, éjszakai hangorkán, nyávogás kb. 2 hétig tart és 3 hetes ritmusokban ismétlődik, ha nem történik terhesség. A macska különleges állapotba kerülhet, a lakásban tartva gyakorlatilag egész évben ivarzik, ami nem csak stresszes, de egészségügyi kockázatot is rejt. Az ivarzás idején a legtöbb nőstény cica viselkedése gyökeresen megváltozik. Hangos nyávogással “hívja” a kandúrokat, nyugtalanná válik, hempereg, étvágya csökken, szenved. A kandúrok mindent megjelölnek bűzös vizeletükkel, elcsavarognak, ezzel kitéve magukat az elütés veszélyének is.

A macskák már ellés után is képesek újra megtermékenyülni, gyakorlatilag megállíthatatlanul szaporodnak, rengeteg nem kívánatos kölyköt eredményezve. Egyszerre 2-6 kölyköt hoznak a világra. Ha nem teszünk semmit, egyetlen cicapár utódainak száma 3 év alatt a 300-400-at is elérheti!

Sterilizálás vagy ivartalanítás?

A kasztrálás vagy ivartalanítás és a sterilizálás közti különbség még sok macskatulajdonos számára sem egyértelmű. Mindkét módszer a születésszabályozás eszköze, mindkettőt az állatorvos végzi műtéti úton, érzéstelenítésben.

Sterilizálás: minden marad a régiben

A sterilizálás során az ondóvezetékeket vagy a petevezetékeket bezárják, átvágják vagy eltávolítják. A spermák és a petesejtek ezáltal nem tudnak eljutni a megfelelő helyre, így a megtermékenyítés sem valósulhat meg. A sterilizálás tehát nem befolyásolja a hormontermelést, a nemiszervek aktívak megmaradnak. Megmarad minden más is: a nem éppen kívánatos, zavaró párzási viselkedés, a kandúrok mindent levizelnek csábító jeleket hagyva, a lányok óbégatnak, mintha mi sem történt volna.

A csavargás, verekedés, és harciaskodás miatt nő a sérülések száma és a fertőzésveszély, továbbra is megbetegedhetnek az ivarszervek, elsősorban a gyulladásos és daganatos betegségek kockázata jelentős (pl. méh és emlődaganat).

Ivartalanítás: pozitív változások

A kasztráció eseten a kandúroknál a herék, a nőstényeknél a petefészkek és gyakran a méh is eltávolításra kerül. A kandúroknál ez egy pár perces műveletet, a nőstényeknél viszont hasüregi műtétet jelent. Maga az operáció kiterjedtebb, mint a sterilizálás.

A műtétet követően az ébredés után a kandúr 1-2 napig enyhe fájdalmat érez, a nőstény cica akár 3 napig is mérsékeltebb fájdalmat tapasztalhat.

Az ivartalanítást követően már nem termelődnek nemi hormonok, megváltozik a cicus viselkedése is. Általában nyugodtabbak, békésebbek, barátságosabbak lesznek, nem jelölnek területet, vagy kisebb mértékben, kevesebbet verekednek, így csökken az ehhez kapcsolódó sérülés és fertőzésveszély is. Kevesebb az elkóborló macska, így csökken annak a kockázata is, hogy elütik őket.

A gazdik gyakran súlygyarapodást figyelnek meg, azonban ez nem a kasztráció, inkább a kisebb mozgásigény következménye. A kasztrált állatok kevesebb energiát igényelnek, ezért kevesebbet is esznek. Azaz ajánlatos csökkenteni az étel mennyiségét a műtétet követően!

Mikor ideális?

A kasztrálás időpontjában megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint minél előbb, már 3-4 hónapos korban célszerű elvégezni, mások azt javasolják, hogy várjuk meg vele a szexuális érést. Ha ugyanis túl korán végezzük, nem alakulnak ki a nemi fejlődés állomásai, a cicák gyerekesebb vonásokat fognak hordozni.

A szexuális érettséget a nőstényeknél könnyű felismerni: a cicák hemperegnek, óbégatnak, a hátsó felüket mutatják. Ekkor 1 héten belül érdemes elvégezni a műtétet. Ha elkésünk vele, akkor sincs gond, a macskát bármilyen életkorban lehet ivartalanítani.

A terhes macskák kasztrálása már etikai kérdés is: sokan elutasítják, bár elméletileg a terhesség negyedik hetéig végeznek ilyen beavatkozást. Szoptatós macskánál a szülést követő 8-10 héten belül célszerű elvégezni az ivartalanítást.

Nagyon ritkán fordulnak elő a műtét követően komplikációk, szövődmények. Nőstényeknél 10-14 nap múlva szedik ki a varratokat, ha nem felszívódóak. Ajánlatos gallért, fityulát adni rájuk, hogy ne piszkálják a sebet. A kandúroknál varratmentes a beavatkozás, nincs szükség utókezelésre.

Magyarországon a kandúrok ivartalanítása kb. 8 ezer Ft-nál kezdődik, a nőstények műtétje 10-25 ezer Ft-ba kerül. Érdemes keresni a neten ivartalanítási akciókat, amikor akár ezen árak feléért is mehetünk már az állatorvoshoz.