Korábban már tesztelték a nyakörvek hatékonyságát, most a hatóanyagok élettartama került terítékre.

Tavaly ősszel 17 féle kullancsriasztó  és/vagy kullancsirtó nyakörv került bevizsgálás alá. 9 irtó, 5 riasztó hatású nyakörv lett tesztelve hazánkból, és 3 külföldi különböző internetes oldalakról rendelve.

Ebből a 14 hazai termék megfelelőnek bizonyult, míg a külföldi nyakörvek közül a háromból egyben semmilyen hatóanyag nem volt, egy másikban pedig csak egy volt megtalálható a csomagoláson feltüntetettek anyagok közül. A Szupermenta rangsorolta ezen termékek kedveltségi szintjét is.

Ehhez kutyatartó tesztelőknek kellett pontozniuk mennyire tartják a terméket felhasználóbarátnak. Elég informatív e a csomagolás, milyen minőségű a nyakörv, könnyű e a felrakása, milyen erős a hozzátartozó csat? Ilyen és ehhez hasonló kérdések alapján állították össze a rangsort.

Ez alapján a kullancsirtó nyakörvek közül:

  1. Foresto
  2. Bobi Star
  3. Scalibor Protectorband

A kullancsriasztó nyakörvek közül pedig:

  1. HappyPet Guard
  2. Preventix
  3. Dr.Pet

Ezek után folytatódott a teszt a termékek élettartamával, hogy valóban hatásosak e a gyártó által vállalt ideig. Ez az időszak termékenként eltérő: a legrövidebb 38 nap, míg a leghosszabb 8 hónapig vállal védelmet kedvencünknek a kullancsok ellen.

Ez a teszt is elég megnyugtatóan zárult. A vállalt hatóidő lejárta után a kutyusokról leszedett nyakörvek visszakerültek a laborba és a vizsgálat szerint a hatóanyagokat továbbra is tartalmazták.

A gyakorlati tapasztalatok alapján ezek a termékek valóban hatásosak, elenyésző mennyiségű kullancs próbál szerencsét kedvenceinken a nyakörvek ellenére.

Forrás: NÉBIH