Extra szín, UV fényben világító test.

Akváriumban díszhalakat tartani a mai napig népszerű tevékenység, nem mindegy azonban, hogy pontosan milyen halak úszkálnak az üvegkalitkákban. Genetikailag módosított (GMO) díszhalak értékesítése ugyanis tilos.

Ezek a halak extra, szokatlanul élénk színűek, UV fény alatt általában világítanak. Rendkívüli színüket az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza.

Az Európai Unió a génmódosított állatok forgalomba hozatalát nem engedélyezi, így a vonatkozó irányelv alapján a szóban forgó állatok értékesítése jogellenes.

300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható a géntechnológiával módosított díszhal behozatala, forgalomba hozatala, az ország területéről való kivitele, szállítása is.

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) ellenőrei az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a hazai kisállat-kereskedésekben. Az üzletek egy részében azonban szokatlanul élénk színű, UV fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel a szakemberek. Próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó.

A kedvezőtlen tapasztalat miatt ezután összehangolt célellenőrzést tartottak az előzetes adatgyűjtés szerint érintett Fejér- és Hajdú-Bihar vármegyei, valamint fővárosi díszhal árusító kereskedésekben. A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták a GMO halak értékesítését. Az érintett vállalkozásokkal szemben eljárás indult, összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak.

Az ún. „színes tetra”-ként forgalmazott, fekete tetrából és pl. „kiwi szumi” fantázianéven szumátrai díszmárnából idegen gén hozzáadásával előállított halak a törzsalak fajnál jóval színesebb, dekoratívabb változatok. Ismertek még a zebradánió, sziámi harcoshal, vitorláshal és Stendhal-hal GM változatai is.

Forrás: portal.nebih.gov.hu